28 Mart 2024 Perşembe
AYM’den tahliyelere direnen mahkemelere tarihi uyarı

AYM’den tahliyelere direnen mahkemelere tarihi uyarı

Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmeyen Mehmet Altan’ın “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” ve Altan’a tazminat ödenmesine hükmetti. Anayasa Mahkemesi (AYM) 9 Ocak tarihinde yaptığı değerlendirmede Mehmet Altan’ın başvurusunu inceleyip “hak ihlali” kararına rağmen yerel mahkeme tarafından tahliye edilmeyen ve yargılama sonunda beraat eden yazar ve akademisyen Mehmet Altan’a 30 bin Türk Lirası tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararda “Anayasa Mahkemesi‘nin ihlal kararı verip bu ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına hükmettiği durumlarda ilgili mercilerin ihlal kararının niteliğini dikkate alarak ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmek zorunda olduğunu” da belirtildi.

Kararda, “Anayasa Mahkemesince yapılan bu tespit ve değerlendirmelerin Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da paylaşıldığına” dikkat çekildi.

AYM, bu nitelikteki ihlal kararları sonrasında derece mahkemelerinin ön koşulunun bulunmadığı tespit edilen tutukluluğu sona erdirmeleri gerektiğini belirtti.