20 Nisan 2024 Cumartesi
Gazeteciler Cemiyeti’nden Medya Konferansı

Gazeteciler Cemiyeti’nden Medya Konferansı

Gazeteciler Cemiyeti ve Avrupa Birliği ortaklığında bugün “M4D Medya Konferansı” düzenlendi. Gün boyu birçok panel ve sunumun yapıldığı konferansta ayrıca gazeteci Altan Öymen’e “Basın Onur Ödülü” takdim edildi.

Gazeteciler Cemiyeti ve Avrupa Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Media for Democracy (M4D) Medya Konferansı, bugün Büyükhanlı Park Otel’de yapıldı. Saat 09.30’da başlayan konferansta M4D programı hakkında bilgilendirici sunumlar yapılırken medyaya ilişkin paneller düzenlendi. Etkinlikte, gazetecilik mesleğinde 70’inci yılını dolduran Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Altan Öymen’e de “Gazeteciler Cemiyeti Basın Onur Ödülü” takdim edildi.

“Medyanın durumu güzel değil”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, MD4 projesindeki emekleri dolayısıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger’e, Türkiye Gazeteciler Konfederasyon Başkanı Nuri Kolaylı’ya, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve M4D Proje Sorumlusu Yusuf Kanlı’ya teşekkür etti. Türkiye’de basın özgürlüğünün kendisi adına acı verici bir tablo oluşturduğunu belirten Bilgin, medyadaki ekonomik ilişkiler hakkında da şunları söyledi: “Ne yazık ki iktidar tarafından kaynak sağlanarak yandaşlara aldırılmış bir takım medya gruplarından bahsediliyor. Gazetelerde tirajlara baktığımızda para ile her şeyin satın alınamayacağı görülmüştür. Birçok televizyon kanalı seyredilmediğinden kapanma durumunda kalmıştır. İki gazete mali kaynak bulamadığından ve iktidar tarafından işe yaramadığına inanıldığından geçtiğim günlerde kapanmıştır. Türkiye için güzel bir tablo değildir.”

Nazmi Bilgin’in ardından söz alan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, “Basın özgürlüğü AB’nin kalbini oluşturuyor” ifadelerini kullanarak AB’nin haber yaparken gazetecilik ilkelerine uyulmasına önem verdiğine değindi. Berger, AB fonlarının amacının basın özgürlüğünü sağlamak olduğunu söyledi.

“Türkiye’de basın yeniden özgür olacaktır”

Açılış konuşmalarının ardından Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Altan Öymen’e Gazeteciler Cemiyeti Basın Onur Ödülü takdim edildi. Gazetecilik mesleğinde 70’inci yılına giren Öymen de basın özgürlüğüne dikkat çekerek, “Türkiye’de basın özgürlüğünün hayli geçmişi var, ki o geçmiş içinde biz basın özgürlüğünün iyi zamanlarını da yaşadık” dedi. “Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi” programının başlığına değinen Öymen, “Demokrasi için medya, medya için demokrasi birbirinden ayrılmaz iki unsurdur. Yani basının olmadığı yerde demokrasinin varlığından söz etmek imkansızdır” şeklinde konuştu. Medya üzerindeki baskıların böyle devam etmeyeceğini ve bir gün son bulacağını söyleyen Öymen, “Türkiye’ye demokratik bir devlet demek azalmıştır. Ama bu gibi durumlar sonsuza kadar devam etmez. Tüm bunların temelini oluşturan sistem değişecektir. Türkiye’de basın yeniden özgür olacaktır. Bu gibi konferanslar katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

“Medyadaki sorunlar 2019’da büyüdü”

Etkinlikte, sanatçı Elvin Beşikçioğlu, “Sanat ve Özgürlük” başlıklı panelde konuştu. Gazeteciliğin ve sanatın ortak yönlerinin olduğunu belirten sanatçı Beşikçioğlu, “Aynı kalem gibi, ince ince yazarak sanat kendini işler, insanların aklına ince ince girerek bütün bu dünyayı bize açarak özgürleştirir. Hiçbir mesleği, sanatı, öğretmenliği, gazeteciliği ayırmak mümkün değil” şeklinde konuştu.

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Proje Direktörü Yusuf Kanlı, “Basın ve İfade Özgürlüğü Raporu”nu sundu. Basın özgürlüğünün, bir yıl boyunca çeşitli başlıklarda incelendiği raporda, M4D Projesi’nin Türkiye’de çoğulcu medya ve özgür basını güçlendirmeyi hedeflediği ifade edildi. “Türkiye’deki medya ve medya profesyonelleri açısından sorunlar 2019 yılında çözülmek bir yana, katlanarak daha da büyüdü” tespitinin yer aldığı raporda gazeteci yargılamalarına, tutuklu gazetecilere ve işsiz gazetecilere değinildi.

Kanlı’nın rapor sunumunun ardından, “M4D Program Çalışmaları Video Sunumu” yapıldı ve M4D Proje Sorumlusu Igor Chelov, projenin destek araçlarından ve 2020 program ön duyurusundan bahsetti. Chelov, programın amacının çoğulcu ve özgür medyanın toplum tarafından destek gördüğü ve farkındalığın arttığı bir zemin sağlamak ve gazeteciler arasında dayanışmanın güçlendiği ve gazetecilerin kendini güvende hissettiği bir ortam oluşturmak olduğunu söyledi.

Chelov’un konuşmasından sonra “Basın Evi Destek Aracı-İyi Uygulamalar Paneli” düzenlendi. Panelde, Cemiyet’ten M4D projesi kapsamında fon alan “Halimiz” internet sitesinin kurucusu Tülin Dalaoğlu, “Patronsuz” internet sitesi kurucusu Ünsal Ünlü ve “Yeni1mecra” internet sitesinin kurucusu İrfan Uçar konuşma yaptı. Panelin moderatörlüğünü ise M4D Finansal Destek Programı Uzmanı Merve Kartal yaptı. Etkinlikte konuşmacılar projelerinin oluşum sürecinden ve sitelerinin amaçlarından bahsettiler.

Etkinlikte ayrıca “Medya ve Kamu Sorumluluğu Panelleri” yapıldı. “Kamu Yayıncılığı” başlıklı panelin moderatörlüğünü ProfDr. Korkmaz Alemdar üstlenirken İspanyol gazeteci Asun Gomez Bueno, gazeteci Ceyhan Baytur ve gazeteci/yönetmen Hadi Şenol konuya ilişkin sunumlarını yaptı. Mustafa Arslan’ın moderatör olduğu “Yerel Medya ve Basın İlan Kurumu” başlıklı panelde de konuşmacılar Arif Kurt ve Cem Elçin katılımcılarla buluştu. (Görünüm)