24 Nisan 2024 Çarsamba
Koronavirüs’ün aşısı bir Türk’ten…

Koronavirüs’ün aşısı bir Türk’ten…

Söz konusu aşının klinik testleri nisan sonlarında başlanacak.

BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, “Bu iş birliğini, Kovid-19 salgınını önlemek için mRNA tabanlı aşımızın gelişimini hızlandırma konusundaki küresel çabamızın önemli bir adımı olarak görüyoruz” dedi.

2008’de kurulan BioNTech kanser de dahil olmaz üzere bazı hastalıklara yönelik ilaç geliştirmek için çalışmalar yapıyor. BioNTech, Ekim 2019’da hisselerini ABD’de Nasdaq borsasında halka arz ederek 150 milyon dolar toplamıştı.

ABD’nin ilaç devi Pfizer, Mart başında BioNTech’i koronavirüse karşı aşı geliştirilmesi için potansiyel bir ortak olarak gördüğünü açıklamıştı.

Şirketler, BioNTech’in tescilli mRNA aşı platformlarını temel alan ve aşı AR-GE, düzenleme yetenekleri ve küresel üretim ve dağıtım ağındaki Pfizer uzmanlığından yararlanarak birden fazla adayı hızla insan klinik testlerine sunmak istediklerini belirttiler.

Klinik çalışmaların ABD ve Avrupa’daki birçok alanda yapılması planlanıyor. İşbirliği anlaşması Pfizer’den BioNTech’e peşin ödemelerde 72 milyon $ nakit ödeme ve 113 milyon $ ‘lık özsermaye yatırımı da dahil olmak üzere 185 milyon $ ödemesini öngörüyor.

Arcturus İnsan Denemeleri İçin Yaza Başlamayı Hedefliyor

Bir mRNA ilaç şirketi olan Arcturus Therapeutics Ltd (NASDAQ: ARCT) Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu yaz COVID-19 aşı adayı LUNAR-COV19’un insan denemelerini başlatmayı planladığını söyledi.

Şirket, Singapur Sağlık Bilimleri Kurumu’nun rehberliğinde, 76 sağlıklı gönüllü yetişkinin, bağışıklık tepkisinin kapsamı ve süresini değerlendirmek için birkaç ay boyunca takip edileceğini ve deneme yapılacağırı açıkladı.

Şirket, aşı adayının üretildiğini ve ilk partinin Haziran ayında teslim edileceğini söyledi.

Bu açıklamanın yapıldığı Perşembe günü Pfizer hisseleri yüzde 2.69 artışla 35.54 $ ‘a yükselirken, BioNTech hisseleri 46.11 $’ dan yüzde 2.5 arttı. Arcturus hisseleri de yüzde 8.28 artarak 14.90 $ ‘a yükseldi.