29 Mart 2024 Cuma
Macron’un partisi çoğunluğu kaybetti

Macron’un partisi çoğunluğu kaybetti

Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü, parlamentonun alt kandında oluşan yeni siyasi grupla birlikte teknik olarak çoğunluğu yitirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (La Republique en March-LREM), Fransız Parlamentosu’ndaki çoğunluğu kaybetti.

LREM’den ayrılan siyasilerin parlamentonun alt kanadında oluşturduğu “Ekoloji, Demokrasi, Birlik” adlı grup, Macron’un partisinin çoğunluğunu ortadan kaldırdı.

Macron’a en yakın isimlerin başında gelen Cedric Villani ve Paula Forteza gibi isimlerin de yer aldığı eni grupla birlikte LREM’in parlamentonun alt kanadındaki çoğunluğu el değiştirmiş oldu.

Fransa’da geçtiğimiz ay yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını altında yapılan yerel seçimlerin ilk turunun kaybedeni Macron’un kurucusu olduğu LREM olmuştu.

LREM, ülkenin en önemli ve büyük kentleri Paris, Lyon ve Marsilya’da aday gösterdiği isimlerin hiçbiri ilk turu önde biterecek oylara ulaşamamıştı.

Cumhurbaşkanı Macron, 2017 yılında iktidara geldiğinde parlamentoda 314 milletvekili ile ezici çoğunluğu elde ederken, seçildiği günden bu yana bazı sebepler nedeniyle 18 milletvekili, partiden ayrılmıştı.

Fransız medyası, mayıs ortalarında Macron’un partisinden 20 milletvekilinin ayrılarak yeni bir grup kuracağını duyurmuştu.