28 Mart 2024 Perşembe
Cumhuriyet gazetesine, “Fahrettin Altun” cezası

Cumhuriyet gazetesine, “Fahrettin Altun” cezası

Gazeteye, “Fahrettin Altun’un kiraladığı arazi” hakkındaki haber nedeniyle 35 gün ilan kesme cezası verildi.

Cumhuriyet gazetesine “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haber dolayısıyla 35 günlük ilan kesme cezası verildi.

Basın İlan Kurumu (BİK) haber nedeniyle gazeteye ve gazetenin internet sitesine 35 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi.

Basın İlan Kurumu’nun kararında “haberin gerçeği yansıtmadığı”, “kamu yararı olmadığı” öne sürülürken gazetenin “basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı” ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet gazetesinin avukatları karara itiraz edecek.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’un ikametgah adresi ve fotoğrafının bazı basın yayın organlarında yayınlanarak “terör örgütlerine hedef göstermek” suçu işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Fahrettin Altun’un, Üsküdar Kuzguncuk’taki evinin arka tarafında yer alan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiraladığı araziye yerleştirilen modüler çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından izinsiz yapılaşma olduğu gerekçesiyle kaldırıldığı iddiasının yer aldığı haberde, Altun’un ikametgahının adresi ve fotoğrafı kullanılmıştı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Altun’un İstanbul Kuzguncuk’taki evinin fotoğraflanmasıyla ilgili olarak hakkında açılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.

Kaftancıoğlu hakkındaki soruşturma, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş’ın, Altun’un evini fotoğrafladığı iddiasıyla başlatılan soruşturmayla bağlantılı olarak “suçu ve suçluyu övme, suça azmettirme” suçlarından açılmıştı.

Suat Özçağdaş hakkında da “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kanunsuz yere delil toplamak” suçlamalarıyla soruşturma devam ediyor.