19 Nisan 2024 Cuma
Barolar eyleme hazırlanıyor

Barolar eyleme hazırlanıyor

Barolar, AK Parti’nin “çoklu baro, nispi temsil” öneren değişiklik teklifine karşı Ankara’da toplandı. Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde bir araya gelen 80 baro başkanı, ‘Müzakere ve diyalog kanallarının kapalı tutulması halinde demokratik hak arama özgürlüğünü kullanacaklarını’ açıkladı. Toplantı sonrası konuşan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ise, “Bir haftalık müzakere süreci var. Eğer sonuç alınamazsa eylemden başka çözüm kalmayacak” dedi.

AK Parti, illerde birden fazla baro kurulmasının önünü açacak, baro yönetimlerinin çarşaf listeyle nispi temsil esasına göre belirlenmesini sağlayacak yasa değişikliği teklifine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu düzenlemeye ilişkin değişiklik 3 Haziran’da düzenlenecek AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi çok sayıda avukatı bünyesinde bulunduran baroların etkinliğini azaltacak olan düzenlemeye, Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere 80 baro karşı çıkıyor. Sürece dâhil edilmediklerini savunan avukatlar, söz konusu yasa değişikliği teklifine karşı Ankara’da toplandı. Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) ev sahipliğinde yapılan 42. Baro Başkanları toplantısı, 80 baro başkanının katılımı ile yapıldı. Toplantıda, baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısında yapılmak istenen değişikliğe ilişkin yol haritası belirlendi. Barolar, önümüzdeki bir hafta boyunca müzakere kanallarını kullanacak, eğer bir sonuç alınamazsa yasa değişikliği teklifine karşı eylem yoluna gidecekler. Barolar bu süreçte siyasi partiler ile de görüşme yapmayı planlıyor.

BAROLAR, TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİ HALİNDE MÜZAKERE KAPISINI AÇIK BIRAKTI

Toplantının ardından TBB ve 80 il barosunun yayınladığı bildiride müzakere kapısı açık bırakılarak, “19 Mayıs 2020 Tarihinde TBB ve 80 Baro olarak kamuoyuna yapılan açıklamada seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmadığımızı ve bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini talep etmiştik. Aradan geçen sürede çağrımızın dikkate alınmadığı, aksine sürecin devam ettiği görülmektedir. Hazırlanması düşünülen teklifin geri çekilmesi halinde diyalog ve müzakereden yana olacağımızı, konunun tüm muhatapları ile görüşmeye hazır olduğumuzu bir kez daha paylaşıyoruz. Bizler, müzakere ve diyalog kanallarının açılacağına inanıyoruz. Ancak kapalı tutulması halinde demokratik hak arama özgürlüğünün tüm gereklerini yerine getireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

DİYALOG KANALLARI KAPATILIRSA EYLEMDEN BAŞKA ÇÖZÜM KALMAYACAK’

Toplantıya ilişkin Gazete Duvar’a açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, bir haftalık bir müzakere süreci olacağını söyledi. Bu süreçte diyalog kanallarından sonuç alınamaması durumunda eylem boyutuna geçileceğini ifade eden Durakoğlu, “3 Haziran’da düzenlenecek AK Parti MYK toplantısında çıkacak sonuca göre değerlendirme yapacağız. Bu bir haftalık süreçte müzakere yolunun kapatılması, cevap verilmemesi durumunda eylemden başka çözüm kalmayacak. Biz müzakere ile çözüm elde etmekten yanayız” dedi.

‘FEYZİOĞLU, ÇOKLU BAROYA KARŞI, NİSPİ TEMSİLE SICAK BAKIYOR’

TTB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun çoklu baro sistemine karşı olduğunu ancak nispi temsile sıcak baktığını kaydeden Durakoğlu, “Kendisi çoklu baro sistemine karşı, ancak nispi temsilden yana. Ama bugün açıkladığımız bildiri nispi temsili de ortadan kaldırıyor. Söz konusu yasa değişikliği teklifini tümüyle reddediyor. Diyalog kanallarını açın, oturup konuşalım diyoruz. Eğer bu kanalları kapatırlarsa bizim için eylemden başka çözüm kalmayacak. Ama burada önemli olan Metin Feyzioğlu’nun nispi temsilden yana olmasına rağmen bu teklifin tümden kaldırılması için müzakereleri sürdüreceğini söyledi. Bugün ortaya çıkan metne imza atan baroların büyük çoğunluğu, bu metnin beklentileri yeterince karşılamadığını ifade ederek imzaladılar. Bir haftalık süreci bekliyoruz” diye konuştu.