20 Nisan 2024 Cumartesi
Paris’te polis şiddeti protesto edildi

Paris’te polis şiddeti protesto edildi

Fransa’nın başkenti Paris’te yaklaşık 20 bin kişilik bir grup ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd ve 2016’da Fransa’da benzer şekilde can veren Adame Traore için yürüdü.

Polis şiddeti sonucu iki siyahi ismin hayatını kaybetmesine tepki gösteren grup “Adalet yoksa barış da yok”, “Polis her yerde adalet hiçbir yerde”, “Siyahilerin hayatları da önemlidir” gibi sloganlar ve pankartlarla Paris Adalet Sarayı avlusu önünde toplandı.

Gösteriye çok sayıda genç ve Sarı Yelekliler hareketinden katılımın olması dikkat çekerken, Fransa’da sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına rağmen 10 kişiden fazla katılımlı etkinliklerin hala yasak olması sebebiyle polis kalabalığa müdahale etti.

Gösteriler barışçıl başladı

Barışçıl şekilde başlayan gösteriler akşam saatlerine doğru polis müdahalesiyle bir anda karışırken, güvenlik ekiplerinin kendilerine havai fişek atan protestoculara biber gazıyla müdahale ettiği görüldü. Olaylarda ufak çaplı yangınlar çıkarken, göstericiler çöp konteynerleriyle cadde üzerlerine barikatlar kurmaya çalıştı.

Fransa’da Lille ve Marsilya gibi ülkenin büyük şehirlerinde de benzer gösterilerin yaşandığı kaydedildi.

“Nefes alamıyorum”

2016 Temmuz’unda Paris’in kuzeybatısında yer alan Val-d’Oise bölgesinde 24 yaşındaki Adame Traore jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınmış, ancak olaydan iki saat sonra Traore hayatını kaybetmişti. Daha sonra ortaya çıkan adli tıp raporlarınına dayanarak mahkeme, jandarmaların suçsuz olduğunu söylese de, Traore’nin ailesinin yaptırdığı adli tıp raporunda maktülün nefes yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği açıklanmıştı.