19 Nisan 2024 Cuma
ECFR: Libya artık Türkiye’nin

ECFR: Libya artık Türkiye’nin

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nde (ECFR) “Libya artık Türkiye’nin” başlıklı bir makale yayımlandı. Avrupa’nın Libya’da söz sahibi olabilmek için son bir şansının kaldığı öne sürüldü.

Son haftalarda Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin, Türkiye’nin de desteğiyle General Hafter’e karşı zaferler elde ettiği ve Hafter’in Trablus’u ele geçirme hayallerinin suya düştüğü yazıldı.

Tarek Megerisi imzalı makalede, “Türkiye’nin Libya’daki müdahalesi, Rusya’nın Suriye stratejisini takip ediyor gibi duruyor – (savaştaki tüm diğer tarafların üstü kapalı müdahalesinden farklı olarak) varlığını meşrulaştıran meclis onaylı resmi davetiyeden, kendini tehdit edilmiş hissettiğinde Avrupa ülkeleri arasındaki bölünmeyi kullanmasına kadar” ifadeleri yer aldı.

Savaşın henüz bitmeye yakın olmadığı ancak Hafter’in güç kaybettiği belirtilen yazıda, “Hafter’in köşeye sıkışması ve destekçilerinin alternatif yollar aramasıyla, Avrupalı ülkeler anlaşmazlığa son vermek için yeniden siyasi çözümlere yönelmeli. Türkiye de sahip olduğu güçlü pozisyonda bunu yapmak isteyebilir” denildi.

Avrupa’nın fırsat penceresinin kapanmaya başladığı ileri sürülen makalede, fırsatın değerlendirilememesi durumunda Türkiye’nin Libya’daki nüfuzunun artacağı ve vekalet savaşının daha da karmaşık hale gelerek uzayacağı görüşüne yer verildi.

https://www.ecfr.eu/article/commentary_its_turkeys_libya_now