Biz Gazeteciyiz

AP Türkiye 2020 taslak raporu: Derin endişe içindeyiz

Avrupa Parlamentosu’nun yeni Türkiye Raporu taslak metnine göre Türkiye ile tamamen durumsal pazarlıklara dayanan bir ilişki türü Türkiye’nin demokratikleşmesine katkı sağlamıyor.

Euronews Türkçe’den Sertaç Aktan’ın haberine göre taslak metinde alt mahkemelerin anayasa mahkemesinin kararlarına riayet etmediğini gösteren örneklerin artması da derin bir endişe kaynağı olarak gösteriliyor.

Avrupa Komisyonu’nun 2019-2020 Türkiye Raporları göz önüne alınarak hazırlanan taslak raporda Komisyon’un da yer verdiği gelişmelere ve duruma dair değerlendirmelerde bulunan AP Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye’nin artan ve daha hızlı şekilde Avrupa Birliği değerleri, normları ve standartlarıyla arasına mesafe koymasının ilişkilerde tarihi bir dibin yaşanmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Parlamento’nun Türkiye ile olan müzakerelerin sona ermesi çağrısı yapmış olduğu ancak gelinen son noktada Avrupa Konseyi’nin Ankara’ya ilişkilerde yenilenmiş ve genişletilmiş bir pozitif gündem teklifi yaptığı hatırlatılan taslak raporda şu maddeler öne çıkıyor:

“Kötüye gidiş devam ediyor”