Biz Gazeteciyiz

DDA Raporu: Cumhurbaşkanlığı sistemi yargıyı kilitledi

Denge ve Denetleme Ağı (DDA) Raporu: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yargıdaki sorunları derinleştirdi

Denge ve Denetleme Ağı yeni raporunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle beraber, yargı alanında Türkiye’de geçmişte de kırılgan ve sorunlu olan denge ve denetleme sistemini daha da geriye götüren birçok değişiklik yaşandığına dikkat çekti.

Sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan raporda özellikle Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapılarında yapılan değişiklikler yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından olumsuz etkiler yarattığı belirtildi.

Reformlar sorunların özüne inmekten uzak

Cumhurbaşkanın siyasi parti liderliğinin devamı, yasama üzerinde yürütmenin kontrolünü arttırarak bu sorun alanlarını dolaylı olarak derinleştirdiği vurgulanan raporda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle beraber artan ve temel bir sorun alanı olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çerçevesinde sorunun özüne inen reformlar yapılmadığının altı çizildi.

Rapora göre hakim ve savcı atamaları ve değişiklikleri, siyasilerin yargılama süreçlerine ve kararlarına söylem düzeyinde etkileri, gerek üst mahkemelerin gerekse uluslararası mahkemelerin kararlarının uygulanmaması, uzun tutukluluk süreleri gibi yargı alanında yaşanan temel sorunlar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle beraber derinleşti.

Raporda, “İncelenen dönemde, özellikle yargı erki içerisinde hukuk devletinin temel prensibi olan normlar hiyerarşisini bozan bazı kararların alındığı görülmektedir. Özellikle ceza yargılamalarında üst mahkemelerin verdikleri kararların tersi yönde kararlar alınmış ya da üst mahkeme kararlarının alt mahkemeler tarafından uygulanmadığı durumlar ortaya çıkmıştır.” denildi.

Yargıya güven azaldı

Uzun yargılama süreçleri ve tutukluluk süreleri, delil karartma, toplum baskısı ya da siyasi baskı sonucu değişen yargı kararları, kadına karşı şiddet ve kadın cinayeti davalarında iyi hal ve haksız tahrik gibi gerekçelerle sanık lehine verilen kararlar yargıda yaşanan siyasi etki, yetkinlik ve liyakat sorunlarının somutlaştığı alanlar olarak gösterilen raporda yargının temel bileşenlerinden olan savunmanın meslek kuruluşu olan barolara ilişkin düzenleme, her ne kadar barolar içerisinde çoğulcu bir yapı oluşturmak amacıyla yapılsa da, barolar tarafından yoğun tepkiyle karşılaştığına dikkat çekildi.

Öte yandan yargı alanında avukatların dosyalara ve belgelere ulaşamama gibi daha yaşamsal sorun alanlarına yönelik herhangi bir düzenleme yapılmadığı vurgulandı.

Yargı alanına ilişkin raporda tespit edilen sorunlar vatandaşların yargı sistemine olan güvenini azalttığı yargıya güvendeki bu azalış, vatandaşların siyasi parti tercihlerinden görece bağımsız olduğu belirtildi.

Denge ve denetleme sisteminin kurulması şart

Raporun öneriler kısmında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle beraber yargı alanında yaşanan sorunların temelinde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının bulunduğuna vurgu yapılırken kuvvetler ayrılığının tam olarak hayata geçirilebilmesi için demokratik bir denge ve denetleme sisteminin gerekliliğinin altı çizildi.

Dört başlık altında sunulan önerilerden öne çıkan maddeler şunlar oldu:

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı

Yargıda liyakat ve yetkinlik

Temel hak ve özgürlükler: Adil yargılanma, uzun tutukluluk süreleri, etkin savunma

Yargıya güven

Denge ve Denetleme Ağı, 300’e yakın sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu bir ‘Denetleme” sistemidir. Amaç ülkenin demokrasi ve hukukun üstünlüğü sisteminin aksamalarıyla ilgili denetleme yapıp, rapor halinde kamuoyu ile paylaşmak.

Levent Evkuran