25 Nisan 2024 Perşembe
Fransız Bakan: Türkiye ile ilişkiler böyle gitmez

Fransız Bakan: Türkiye ile ilişkiler böyle gitmez

Fransa Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, Türkiye’nin Dağlık Karabağ sorunundaki tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek konunun aralık ayında Avrupa Konseyi’nde ele alınacağını ve Ankara’nın daha fazla baskıya maruz bırakılacağını söyledi.

Fransa Dış Ticaret Bakanı, Türkiye ile Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de yaşadığı gerilime de değindi. Riester, Ankara’nın Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’ın egemenliğini baltalamayı bırakması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusundaki tavrını değiştirmesini istiyoruz. Türkiye değişmeli. Türkiye Kuzey Afrika’da illegal silah trafiğine ve Avrupa’ya karşı göç sorununu kullanmayı bırakmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumartesi günü yaptığı konuşmasında Ankara hükümetinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un söylemleri üzerinden ülkelerine ve cumhuriyet değerlerine zarar vermek istediğini savunan Riester, “Türkiye bu tutumuyla kınanacak bir rol oynamaktadır.” diye konuştu.

“Türkiye büyük bir halktır.” diyen Riester, “Biz Türkiye ile diplomatik ve ekonomik ilişkiler kurmak istiyoruz. Ancak hakiki söylemler konusunda uzlaşmalıyız. Diğer türlü ilişkilerimiz böyle devam edemez.” dedi.

Avrupa Birliği, yapılan bazı müzakerelerin ardından Türkiye’nin Dağlık Karabağ konusundaki tavrının “tamamen kabul edilemez” olduğunu duyurmuş ancak Ankara’ya uygulanacak olası yaptırımlar için aralık ayını bekleme kararı almıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron ise geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında “Afrikalıların sömürge dönemi nedeniyle kendilerine olan kızgınlığından” Türkiye ve Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

Yalan haber

Fransa Cumhurbaşkanı François Macron’un İslam’la ilgili yorumları sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye ve Arap ülkelerinin Fransa’yı ezmeye hazır olduğu’ yönünde açıklama yaptığını gösteren ve 1 milyondan fazla izlenen Endonezya kaynaklı bir video haberin, asılsız ve sahte olduğu ortaya çıktı.

Yalan haberi saniye saniye inceleyen Fransız haber ajansı AFP, videonun atıfta bulunduğu röportaj ve kullanılan görüntülerle ileri sürülen iddia hakkında hiçbir bağlantı olmadığını duyurdu.

8 dakika 34 saniye uzunluğundaki video, Endonezya’da 29 Ekim’de Facebook üzerinden paylaşılmış ve 940 bin defa tıklanmıştı. Youtube’da da 160 bin defa izlenen görüntülerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’un farklı tarihlerde yayınlanmış görüntülerine yer verilirken, Endonezyaca “Fransa dünyayı böldü. Araplar ve Türkiye İslam’ı kötüleyen Fransa’yı ezmeye hazır” alt yazısına yer vermişti.