19 Nisan 2024 Cuma
Ya hukuk reformu ya da yaptırım

Ya hukuk reformu ya da yaptırım

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türkiye temaslarında ‘Pozitif gündem’ konusu ön plana çıktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AB’nin yaptırım kararını ‘pozitif gündeme’ çevirmek istediklerini belirtirken Alman bakan, hukuk reformu üzerinde durdu ve Türkiye’nin Yunanistan’la başlattığı ‘istikşafi’ görüşmelerden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz’de 2020 boyunca yaşanan gerilimden sonra Avrupa Birliği’nden (AB) çıkan aşamalı yaptırım kararını “pozitif gündem”e çevirme kararı alan Ankara, 25 Ocak’ta Yunanistan’la İstanbul’da istikşafi görüşmelere başlıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu öncesinde ise 21 Ocak’ta Brüksel’de temaslarda bulunacak, AB’nin en üst yetkilileri de ay sonunda Ankara’nın konuğu olacak.

Bu trafik öncesi Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Ankara’yı ziyaret etmesi de Türk hükümetindeki “pozitif gündem” arayışını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun deyişiyle “mutluluğa” dönüştürdü. Ankara’da bugün resmi temaslarda bulunan Maas, “Sevgili Mevlüt” diye hitap ettiği Çavuşoğlu’na Yunanistan’la 1996’dan beri yapılamayan istikşafi görüşmelerin başlayacak olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi, basın toplantısında ayrıca “Artık ileriye bakmalıyız” ifadelerini kullandı.

Almanya’nın AB içinde Türkiye için “güçlü destek” olarak görülmesi, istikşafi görüşmeler öncesinde Maas-Çavuşoğlu buluşmasının daha da önemli hale getirdi. Çavuşoğlu da bu bağlamda açıklamasında Türkiye’nin AB ile pozitif gündem yakalayıp sürdürme arzusuna en güçlü desteğin Almanya’dan geldiğine dikkat çekti.

Basın toplantısı sonrası kendisini izleyen gazetecilerle sohbet eden Çavuşoğlu, “Mutluyum” derken Türkiye’nin özellikle Yunanistan konusunda çözümsüzlük istemediğini bir kez daha AB’ye göstermek, anlatmak istediklerinin altını çizdi. “Diyalog istiyoruz ve buna kararlıyız. AB’yle diyalogumuzu kimsenin engellemesine izin vermeyeceğiz” diyen Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de, Ege’de “provokatif” girişimlerde bulunanın Yunanistan olduğunun anlaşılmasını istediklerini söyledi.

İstikşafi görüşmelerin barışçıl bir ortamda başlayıp sürmesi için her türlü hazırlığı yaptıklarını söyleyen Çavuşoğlu, Maas’ı da bu konuda özel olarak bilgilendirdiklerini de dile getirdi.