14 Ekim 2024 Pazartesi
Navalnıy gösterileri nelere gebe? – Avrupa medyası ne diyor?

Navalnıy gösterileri nelere gebe? – Avrupa medyası ne diyor?

Navalnıy’ın gözaltına alınması, yolsuzluklar ve hukuk devletinin olmamasına karşı gösterilerin ikinci hafta sonunda da onbinlerce insan sokağa çıktı. Güvenlik güçleri sık sık şiddet kullanırken, ülke çapında 5 bini aşkın kişi gözaltına alındı. Gözlemcilerin protestolar konusundaki görüşleri, etkilerini yitireceklerinden “ciddi bir dönüşümün habercisi” olduklarına kadar uzanıyor.

Demokrasiye yeniden sahip çıkmak

Tarih profesörü Rusya’dan İvan Kuriial newsru.com’un alıntıladığı bir facebook paylaşımında protestoların gerçekçi hedefinin ne olabileceğini açıklıyor: “Putin’in istifa etmesi sağlanabilir mi? Büyük bir olasılıkla hayır. Ama bu protestolar devletin gerçek ödünler vermesine yol açmalı. 2011’deki protestolar, tırpanlanmış da olsa, yeniden valilerin seçimle işbaşına gelmesini sağladı. Günümüzdeki protestolar, toplanma hakkı, siyasi örgütlenme ve siyasi eylem gibi anayasal hakların yeniden verilmesini sağlamalı. Hatta bu protestolar Eylül’de yapılacak Duma seçimlerini bile anlamlı kılabilir. ‘Öylesine’ yitip gitmemeli bu hareket.”

Herkesin özgürlüğü söz konusu olmalı

Ukraynalı Agrotrade şirketinin genel müdürü Vsevolod Kozhemyako, protestoların çok da umut vadetmediğini düşünüyor. Kozhemyako nv.ua‘da kendisiyle yapılan söyleşide şunları söylemiş: “Ben şahsen Navalnıy’ı sevmiyorum. Ama Donbass’ta Ukraynalı askerleri öldüren ve toprakların bir kısmını elimizden alan Rusya’daki güce yöneltilen her barışçıl gösteriye yakın duruyorum. Öte yandan bu gösterilerin bir işe yarayacağını da sanmıyorum. Bu kadar göstericiyle ve bu sorunla şu anda çok güçlü olan Rusya’daki rejimin temelini sarsmak mümkün değil. Protestolar özgürlük veya demokrasi için değil, Navalnıy için yapılıyor. Kişiselleştirildikleri sürece protestoların bir şey değiştireceklerine inanmıyorum”

Daha uzun boylu, daha genç, daha karizmatik

Siyaset bilimci Dominique Moïsi, Les Echos‘taki yazısında siyasi değişim umudunu dile getiriyor: “Yeni bir siyasi gerçeklik var ve bu gerçekliğin temelinde üç faktörün bir araya gelmesi olduğu söylenebilir: Navalnıy’ın kişiliği, Biden’ın seçilmesi ve Covid-19. Putin’e karşı muhalefet, ilk kez cesaretini kanıtlayan ve rejimin ciddiye aldığı bir adamda vücut buluyor; Navalnıy’a yapılan suikast bunun en iyi kanıtı. Navalnıy Putin’den daha uzun boylu, daha genç, daha çekici ve daha karizmatik. … Rusya’da rejim, yirmi yıldan uzun bir süredir ilk kez gerçek bir tehditle karşı karşıya. … Avrupa ve ABD sürekli değişen bu karmaşık durum nedeniyle Moskova’ya karşı ortak bir tavır belirlemek zorunda.”