23 Nisan 2024 Salı
Özgür Gündem davasında hapis cezası

Özgür Gündem davasında hapis cezası

KHK ile kapatılan Özgür Gündem davasında Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’ya ‘örgüt üyeliğinden’ 6 yıl 3 ay, Zana Bilir Kaya’ya ise ‘örgüt propagandasından’ 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem’nin yöneticilerinin yargılandığı ana davada karar çıktı.

İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı’ya ‘silahlı terör örgütüne üyelikten’ 6 yıl 3 ay, Eş Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya’ya ise ‘örgüt propagandasından’ 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Özgür Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla 16 Ağustos 2016 tarihinde “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile ise tümden kapatılmıştı.

DAVA SÜRECİ

Kapatılma kararının ardından Özgür Gündem’in İstanbul Beyoğlu’ndaki binasını basan özel harekat polisleri, haber takibi yapan İMC TV ve DİHA çalışanları da dahil 24 gazeteciyi gözaltına almıştı.

Devam eden süreçte gazetenin yöneticileri, yazarları ve çalışanları hakkında ise “terör örgütü propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla davalar açılmıştı.

‘Özgür Gündem Ana Davası’ olarak bilinen ve Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Bilge Oykut’un da yargılandığı dava kapsamında İnan Kızılkaya 441 gün, Kemal Sancılı ise 301 gün tutuklu kalmalarının ardından tahliye edilmişti.