29 Mart 2024 Cuma
Türkiye dahil 33 ülkeye karşı AİHM’de açılan iklim davası başladı

Türkiye dahil 33 ülkeye karşı AİHM’de açılan iklim davası başladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 Avrupa ülkesinin 2015 Paris İklim Anlaşması’nın gereksinimleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azalttıklarını kanıtlamaları gerektiğini bildirdi.

Portekizli 6 iklim aktivisti gencin açtığı dava görülmeye başladı. Aktivistler, ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarının yetersiz olduğunu iddia ediyor.

AİHM, dava kapsamında 27’si AB üyesi ülke olmak üzere Türkiye, Norveç, Rusya, Ukrayna, İsviçre ve Birleşik Krallık’ın olduğu 33 ülkenin kararı etkileme girişimlerini de reddetti.

İklim eylemcileri adına konuşan bir avukat, “Hükümetler, mahkemeden davanın ‘öncelikli’ statüsünü kaldırmasını ve davanın kendileri açısından kabul edilemez olduğuna dair argümanlarını dinlemesini istemişlerdi.” dedi.

Ancak mahkeme, davalı ülkelerin argümanlarının dinlenmesi için ara oturum yapılması ya da geciktirilmesi yönündeki girişimlere kapıları kapattı.

Dava kapsamında 33 ülke hükümetine yasal savunmalarını sunmak için 27 Mayıs’a kadar süre tanındı.

İklim eylemcisi gençleri finansal olarak destekleyen Global Legal Action Network (GLAN) isimli sivil toplum kuruluşunun yetkililerinden Gerry Liston, mahkemenin kararını değerlendirdiği açıklamasında, “Bu, genç başvuru sahiplerinin ve onların nesillerinin geleceklerini korumak için önemli. Hükümetleri acil önlem almaya zorlayan mahkemeden, karar almaya yönelik bir başka önemli adım.” diye konuştu.

İkisi genç, dördü çocuk olmak üzere Portekizli altı iklim aktivisti, geçen yıl eylül ayında 33 ülke aleyhine Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde dava açmışlardı.

Aktivistler davayı kazanırsa, ülkeler yasal olarak Paris İklim Anlaşması’nın gereksinimleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azaltmak zorunda kalacak ve bunu mahkemeye sunmaları gerekecek.