28 Mart 2024 Perşembe
Ahmet Hakan ve Hürriyet’in ‘bilgi karartan’ gazeteciliği – Faruk Bildirici yazdı

Ahmet Hakan ve Hürriyet’in ‘bilgi karartan’ gazeteciliği – Faruk Bildirici yazdı

Ahmet Hakan “Parti kongrelerinde çekilen halaylar” yazısında AKP’nin adını gizledi, yazmaya çekindi. Üstelik yazısını da AKP ve Erdoğan’ın görünmediği fotoğrafla paylaştı.
Ahmet Hakan halay çekilen kongreyi eleştiriyormuş gibi yaparken Hürriyet de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “salon lebaleb dolu” cümlesini, kalabalık kongre fotoğraflarını ve Erdoğan ile Koca’nın kalabalık cenaze törenine gidişini sansürledi, okurlarından gizledi. Ahmet Hakan ve Hürriyet’in “bilgi karartma gazeteciliği”ni inceledim.

Ahmet Hakan, dün Hürriyet’teki köşesinde bir yazı yazdı, başlığı “Parti kongrelerinde çekilen halaylar” idi. Gazeteleri, televizyonları, internet sitelerini düzenli takip ediyorum ama bugüne değin AKP dışında halay çekilen parti kongresi görmedim.

     Acaba başka partilerin kongrelerinde de halay çekildi de ben mi görmedim diye yazısını okudum. Hayır, parti ismi vermiyordu. “Yasaklar nedeniyle bunalmış vatandaşı öfkelendiriyor” diye başlayıp AKP kongrelerinde salonların tıklım tıklım dolu olmasının, AKP kongrelerinde halay çekilen görüntülerin olumsuz sonuçlarını sıralıyordu.

    Ama o da ne? Tek bir kere bile “AK PARTİ” demiyordu!  AKP kongrelerinde pandemi önlemlerinin hiçe sayılmasını eleştiriyormuş gibi satırlar karalayıp, bunların sorumlusunun AKP olduğunu gizliyordu. Yazdığı yanlışın öznesine laf edemiyor, ediyormuş gibi yapıyordu.

    AKP’nin adını bile isteye, hesaplı kitaplı şekilde gizlediği o kadar açıktı ki. Bu yazısını Twitter’da paylaşırken kullandığı fotoğrafta da ne AKP’nin bir bayrağı ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan görünüyordu. Kalabalık bir kapalı salonun uzaktan göründüğü siyah beyaz bir kareyi paylaşmıştı yazısının linkiyle birlikte. Özellikle seçildiği belliydi bu fotoğrafın.

    Sanırsınız adı bilinemeyen bir parti Covid-19 salgını koşullarına rağmen salonu doldurmuştu, salona öyle bayrak falan da asmamışlardı!

     Hürriyet’in bilgi gizleme vakaları

    Ahmet Hakan’ın tıka basa dolu salonlarda kongre yapan partinin AKP olduğunu ve bu kongrelerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gözetiminde yapıldığını, kongrelerinde halay çekilen partinin de AKP olduğunu gizleme çabası sadece kendi yazıları ve sosyal medyadaki paylaşımlarıyla sınırlı değil.

    AKP kongrelerindeki halay görüntülerini ve AKP’nin kongrelerinin pandemiye rağmen kalabalık salonlarda yapıldığını Genel Yayın Yönetmeni olduğu Hürriyet’te de gizledi; bu konudaki haberleri gazete yayımlamadı.

   BİLGİ GİZLEME VAKASI 1 (15 Şubat 2021): Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’nin Rize İl Kongresi’ne katıldı. Erdoğan, salonun dolu olmasından duyduğu mutluluğu “Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve salon lebaleb dolu” diye ifade etti. Erdoğan neşeliydi, Gara operasyonunu ve PKK’nın şehit ettiği askerler ile polislerden söz ettikten sonra espriler yapıp gülümseyerek devam etti konuşmasına.
Erdoğan’ın “salon lebaleb dolu” cümlesi, hurriyet.com.tr’de aynı gün yayımlanan “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye tepki” başlıklı kongre haberinde yoktu. Hürriyet’in 16 Şubat tarihli nüshasında da Rize kongresi haberi “Bal gibi PKK’nın yanındasınız” başlığıyla verilmişti. “Salon lebaleb dolu” cümlesi olmadığı gibi, salonun dolu olduğunu gösteren bir fotoğraf da yayımlanmamıştı. Erdoğan’ın gülümsemesinden ve esprilerinden de hiç söz edilmiyordu.

   Ahmet Hakan ve Hürriyet’in hakkını yemeyeyim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Salon lebaleb dolu” cümlesi ve hınca hınç dolu salon fotoğrafları, 16 Şubat günü yayımlanan Akşam, Sabah, Türkiye ve Yeni Şafak gazetelerinde de yayımlanmamıştı.

    Cumhurbaşkanlığı’nın web sayfasındaki konuşma metninde de “lebaleb” cümlesi konulmamış, bu cümle orada da sansürlenmişti!

     BİLGİ GİZLEME VAKASI 2 (22 Şubat 2021): AKP’nin İzmir İl Kongresi’nde de diğer kentlerdeki kongreler gibi salon tıklım tıklım doluydu; pandemi önlemlerine uyulmamıştı.  Binlerce partilinin dipdibe salona girdiğini, aralarında hiç mesafe olmadığını gösteren görüntüler sosyal medyada yayıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kapalı salondaki büyük kalabalığı görünce “Maşallah bu ne güzel. İzmir inşallah bir diriliş muştusunu bizlere bugün veriyor” diye seslendi salondakilere. İzmir kongresine katılan delege ve gazetecilerden COVİD-19 testi istendiği de öne sürüldü.

    Hürriyet’te, İzmir kongresi hakkında 23 Şubat’ta yayımlanan haberde pandemi önlemlerine uyulmadığı, kalabalıkların kapalı salonda toplandığı gibi bilgilerin hiçbiri yer almıyordu. Kalabalık salondan fotoğraf da kullanılmamıştı.

    Ahmet Hakan ve Hürriyet’in hakkını yemeyeyim, iktidar kontrolündeki diğer gazetelerde de İzmir kongresi haberleri benzer şekilde yer alıyordu.

    BİLGİ GİZLEME VAKASI 3 (25 Şubat 2021): Ahmet Hakan’ın yazmaktan imtina ettiği halay çekilen kongreyi ben açık edeyim; bahsettiği kongre AKP’nin Hatay Gençlik Kolları’nın kongresiydi.  SözcüBirgün ve Gazete Pencer ve Cumhuriyet’in halay görüntüleriyle birlikte yayımladığı haberlere göre, 11 Şubat’ta yapılan Hatay İl Gençlik Kolları 6. Olağan Kongresinde Başkan Yusuf Özyurt omuzlara alındı, davul zurna eşliğinde oyunlar oynanmıştı. Maske takan da neredeyse hiç yoktu aralarında.

    Hatay’da pandemi koşulları hiçe sayılarak yapılan davullu zurnalı gençlik kolları kongresiyle ilgili haber, tahmin edileceği gibi hurriyet.com.tr’de yayımlanmadı. 26 ve 27 Şubat 2021 tarihli Hürriyet’in basılı nüshasında da Hatay’daki halaylı kongre haberi yoktu. Hürriyet bugün de AKP Hatay İl Gençlik Kolları’nın “özür” açıklamasını kullanmadı.

    Ahmet Hakan ve Hürriyet’in hakkını bu vakada da yemeyeyim. Hatay’daki kongrede pandemiye rağmen yaşananlar, Akşam, Sabah, Türkiye ve Yeni Şafak gazetelerinde de yayımlanmadı. Sabah’ın internet sayfasında 12 Şubat’ta “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İl Gençlik Kolları 6. Olağan Kongreleri’nde önemli açıklamalar” başlıklı bir video haber yayımlanmıştı; orada da sadece Erdoğan’ın konuşması ve kalabalık salonlardan görüntüler yer alıyordu. Hatay’daki eğlence görüntüleri yoktu.

      Kalabalık cenaze töreni de okurlardan gizlendi

      Tek tek sıralayıp uzatmayayım. Ahmet Hakan yönetimindeki Hürriyet, AKP’nin diğer il kongrelerinde de il kongrelerinde kalabalıkları görmezden geldi; pandemi önlemlerinin hiçe sayıldığını haberleştirmedi.

      Erdoğan’ın Ankara’da tıka basa dolu kapalı salonunda yaptığı konuşmasındaki “İnsanımızın sağlığını riske atmadan, tedbirlere uyarak kongrelerimizi birer demokrasi şölenine çeviriyoruz” sözleri 18 Şubat tarihli Hürriyet’te yayımlanmadı.

    Yine kapalı salonda binlerce partilinin katıldığı İstanbul İl kongresiyle ilgili olarak 25 Şubat’ta Hürriyet’te yayımlanan haberde sanki salgına karşı önlem alınmış gibi “Tribüne tek girişli, barkodlu biletler basıldı. Oturma düzeni, sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek planlandı” diye yazıldı. Oysa habere salondan bir fotoğraf konulmuş olsa, binlerce insanın aralarında hiçbir mesafe bırakmadan yanyana oturduğu görülebilecekti.

       Hürriyet’in, Karadeniz kentlerinde koronanın yayılması ve karantinanın tartışılmasıyla ilgili haberlerinde “lebaleb dolu” AKP kongrelerinden hiç söz edilmemesi de cabası…

     Ayrıca Hürriyet, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren babası Muhammed Emin Saraç’ın 21 Şubat’ta yapılan cenaze törenine korona ve hafta sonu sokağa çıkma yasağına rağmen büyük bir kalabalığın katıldığını da okurundan özenle sakladı. Hürriyet’te 22 Şubat’ta yayımlanan haberde, sokağa çıkma yasağına ve pandemi önlemlerine özen gösterilmemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da bu önlemlere uymamasından hiç söz edilmiyordu. Bereket Koca’nın özür dilediğini haber yaptı Hürriyet, tabii aynı yerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğuna değinmeden…

     Bilgi karartma gazeteciliği

    AKP kongrelerinde pandemi önlemlerine uyulmaması ve halay çekilmesine ilişkin haberler özenle Hürriyet okurlarından gizlenirken, Ahmet Hakan’ın köşe yazısında sanki bu kongreleri eleştirebiliyormuş gibi yapması beyhude bir çaba. Durumu kurtarmaya yetmez.

     Eğer bir gazeteci, köşesinde bir parti kongresini eleştiriyorsa o partinin adını yazmaya korkmaz, sakınmaz. Ahmet Hakan da bir gazeteci olarak madem bu kongrelerde AKP’nin yanlış yaptığını düşünüyor, yazısına “AK Parti kongresinde çekilen halaylar” başlığını atmaktan imtina etmemeliydi.

    Eğer bir genel yayın yönetmeni, AKP kongrelerinde korona önlemlerine dikkat edilmediği haberleri geliyorsa, bunlar da görüntüler ve fotoğraflarla kanıtlanıyorsa onları yayımlayarak toplumu ve parti yöneticilerini uyarır. Ahmet Hakan da madem bu kongrelerde pandemi önlemlerine uyulmadığını köşesinde yazıyor; o zaman genel yayın yönetmeni olduğu gazetede yayımlanan haberlerde de bu bilgilere yer vermeliydi.

Bu ne biçim bir gazetecilikse, bilgi vermek yerine bilgi karartılıyor; toplum sağlığı hiçe sayılıyor.

 NOT: Yazımı tamamladıktan sonra interneti taradım. Ahmet Hakan’ın “Parti kongrelerinde çekilen halaylar” yazısı, birçok internet sitesinde haber olmuştu ama sadece Medya Faresi, “Ahmet Hakan AKP kongrelerini eleştirdi, AKP diyemedi” diye yazmıştı. Ahmet Hakan’ın tutumunu açıkça yorumlayan başka yazıya rastlamadım.