28 Mart 2024 Perşembe
AB’ye sorulan ‘diktatör’ sorusuna ‘dolaylı’ cevap

AB’ye sorulan ‘diktatör’ sorusuna ‘dolaylı’ cevap

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerine dair son günlerde yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeler Brüksel’de gündemin üst sıralarında yer almaya devam ediyor.

Cuma günü Avrupa Komisyonu basın toplantısında İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için açık şekilde ‘diktatör’ tabirini kullanmış olması gündeme getirilerek Komisyon’un bu yakıştırmayı paylaşıp paylaşmadığı soruldu.

Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı var ama endişelerimiz sır değil

Komisyon’dan bu soruya net bir “hayır” yanıtı gelmezken Sözcü Peter Stano şunları söyledi: “Bir kişinin veya sitemin ne olduğunu tanımlamak AB’ye düşen bir iş değil. Türkiye’de seçilmiş bir meclis ve seçilmiş bir Cumhurbaşkanı bulunuyor. Ama aynı zamanda hakkında çok sayıda endişemiz bulunan bir ülke ve bunlar sır değil. İfade özgürlüğünden temel haklara, yargının durumundan hukukun üstünlüğüne pek çok alanda kaygılarımız ve itirazlarımız ortada. Bunları günlük ve yıllık olarak belirtiyoruz ve raporluyoruz.”

Yaşananlar düşüncelerimize ilişkin net bir resim ortaya koyuyor

Stano özellikle son dönemde HDP başta olmak üzere siyasi partiler üzerinde kurulan baskıların yanı sıra gazetecilerin ve medyanın durumunu ve istanbul Sözleşmesi’nden çekilinmiş olmasını hatırlatarak tüm bu gelişmelerin ve olguların AB’nin Türkiye hakkında ne düşündüğüne ilişkin ortaya net bir resim çıkarmakta olduğunu ifade etti.