28 Mart 2024 Perşembe
Türkiye ve Yunanistan aşılarda anlaştı

Türkiye ve Yunanistan aşılarda anlaştı

Türkiye ve Yunanistan, Covid-19 aşılarının karşılıklı tanınması konusunda anlaşmaya vardı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias Atina’da yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Yunan tarafıyla artık somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başladıklarını ve 25 maddede görüş birliğine vardıklarını açıkladı.

Çavuşoğlu “(Yunan tarafıyla) Bugün vardığımız mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu katkı yapacaktır,” ifadelerini kullandı.Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloga, görüşmelere hazırız,”dedi.

Bakan Çavuşoğlu, temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias ile Başbakanlık’ta bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan'da: Aşı sertifikası konusunda anlaşma sağlandı

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Diyalog kanallarımızın yeniden canlandırılması olumlu. Sorunlarımızın çözümü için ilişkilerimizin güçlendirilmesi önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ile Dendias ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dendias, “Aşı sertifikasının tanınması konusunda Türkiye ile anlaştık” dedi.

Çavuşoğlu da Dendias’ın sözlerini tekrarlayarak şunları ifade etti:

“AŞILARI KARŞILIKLI OLARAK TANIYACAĞIZ”

“Aşı sertifikasında anlaştık. Negatif olan iki ülkenin vatandaşları seyahat edebilecek. İki ülkede aşıları karşılıklı olarak tanıma kararı aldık. Bugün vardığımız bu mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu etki yapacaktır.”

Çavuşoğlu, açıklamalarında şunları dile getirdi:

“5 yıl aradan sonra Yunanistan’da olmaktan mutluluk duyuyorum, Dendias’a daveti için teşekkür ediyorum. Bugün Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Dendias ile görüşmelerimizde bölgesel konularda konuştuk.”

25 MADDEDE GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILDI

“Yunan tarafıyla artık somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başladık. 25 maddede görüş birliğine vardık. Dendias’ın söylediği gibi aşı sertifikası konusunda mutabık kaldık. Biz de daha önce AB üyesi olan Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan ile anlaşmaya varmıştık. Bugün vardığımız mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu katkı yapacaktır.”

“ÖN KOŞULSUZ DİYALOĞA HAZIRIZ” MESAJI

“Uzun süredir çözüm bekleyen sorunlarımız var bunların uluslararası hukuk nezdinde çözülmesini istiyoruz. Her iki tarafında iradesi vardır. Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloga, görüşmelere hazırız.”

DENDİAS, ANADOLU EFES’İ TEBRİK ETTİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ise şunları kaydetti:

“Birçok konuda fikir ayrılıklarımız pozisyon farklılarımız var. Bugünkü görüşmemizin amacı ilk görüşme başlatmaktı. Program listesi üzerinde anlaşma sağladık. Aşı sertifikasının tanınması konusunda anlaştık. Anadolu Efes’in dünkü başarısı nedeniyle tebrik etmek istiyorum.”