28 Mart 2024 Perşembe
Yunanistan Türkiye’den göçenlerin sığınmacı başvurularını kabul etmeyecek

Yunanistan Türkiye’den göçenlerin sığınmacı başvurularını kabul etmeyecek

Yunanistan, Türkiye’yi güvenli ülke kategorisine alarak buradan gelen üçüncü ülke vatandaşlarının Yunan topraklarından önce burada iltica başvurusunda bulunup uluslararası koruma talep edebileceğini belirtti. Yunanistan böylelikle Türkiye’den gelen sığınmacı başvurularını kabul etmeyeceğini bildirdi.

Yunan Dışişleri ve Göç bakanlıkları kararın Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali gibi ülkelerden gelen sığınmacılar için geçerli olduğunu duyurdu.

Yapılan ortak açıklamada bu ülkelerden gelenlerin iltica başvurularını inceleme konusunda Türkiye’nin bütün şartları yerine getirebileceğini ve herhangi bir tehlikede olmadıkları belirtildi. Bu yüzden başvurularını Yunanistan yerine Türkiye’de yapabilecekleri vurgulandı.

Bu kararla teoride Yunanistan, ülkesine gelen sığınmacıları Türkiye’ye geri gönderebilecek. Fakat AB ve Atina’nın baskılarına rağmen Türkiye, Yunanistan’a geçen göçmenleri geri alma konusunda pek istekli durmuyor.

Yunan yetkililer yıl başından bu yana Türkiye’den bin 453 kişiyi geri alması talep edildiğini fakat hiçbirinin kabul edilmediğini açıkladı.

Yine de Yunan Göç Bakanı Notis Mitarachi bu kararın kaçakçılara karşı daha sıkı davranması konusunda Türkiye’ye baskı unsuru olacağını belirtti.

BM verilerine göre bu yıl 3 binden fazla kişi botlarla Ege Denizi’ni geçerek Yunanistan’a ulaştı. Bunların yüzde 47’sini Afganlar, yüzde 15’ini Suriyeliler ve yüzde 9’unu Somalililer oluşturdu.