28 Mart 2024 Perşembe
Afet bölgesini gezerken güldü, sonra özür diledi

Afet bölgesini gezerken güldü, sonra özür diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve başbakan adayı Laschet’in sel felaketinden afet bölgesine ziyareti skandalla sonuçlanırken sosyal medyada günün konusu oldu.

Almanya’da son 200 yılın en şiddetli yağışları ülkeye felaketi yaşattı. Almanya ve Belçika’da şiddetli sağanak yağış ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Almanya’da sel felaketi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 156’ya, Belçika’da da 27’ye yükseldi.

Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da Çarşamba gününden bu yana devam eden sağanak yağış ve sellerin yarattığı felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor.

BAŞBAKAN ADAYININ GÜLMESİ TEPKİ ÇEKTİ

Steinmeier, kendisine eşlik eden 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Şansölye Angela Merkel’in yerine aday olan Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet ile selden etkilenenlerle, arama ve kurtarma ekipleriyle konuştu, kriz masasından bilgi aldı.

Daha sonra Steinmeier ziyarete ilişkin medyaya bilgi verdi. Bu sırada Laschet’in arka tarafta beraberindeki heyet ile gülmesi sosyal medyada eleştirilere yol açtı.

Bazı sosyal medya hesaplarından ise bu eleştirilere, Laschet’in basına mülakat verdiği sırada Cumhurbaşkanı olmadan önce Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Steinmeier’in de arka tarafta bir heyet üyesi ile gülmesine dikkati çekilerek karşılık verildi.

ÖZÜR DİLEDİ
Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Genel Başkanı da olan Laschet eleştiriler üzerine Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Steinmeier’e ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Laschet ayrıca, bir sohbet durumu sırasında ortaya çıkan izlenimden pişman olduğunu belirterek, “Uygunsuzdu ve üzgünüm.” ifadelerini kullandı. Başbakan adayı Laschet genel seçimlere 10 hafta kala anketlerde rakiplerinin önünde yer alıyor ve Başbakan Angela Merkel’in koltuğu için en şanslı aday olarak gösteriliyor.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kuzey Ren Vestfalya Başkanı Thomas Kurschaty, Başbakan Laschet’in felaket bölgesindeki tavrını, “Buna inanamıyorum, gerçekten şaşırdım” diye değerlendirdi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Kevin Kühnert de, Twitter mesajında, Laschet için, “Bu bir karakter meselesi” ifadesini kullandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Pazar günü afet bölgesine giderek, yetkililerden bilgi alacak.