28 Mart 2024 Perşembe
Göçü G-20’de konuşacaklar

Göçü G-20’de konuşacaklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Mario Draghi arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Bu görüşme, Nisan ayında Draghi’nin Erdoğan için ‘Diktatör’ ifadesini kullanmasının ardından yapılan ilk temas oldu. Ağırlıklı olarak göç konusunun ele alındığı görüşmede, Afganistan, G20, Libya ve Türkiye-İtalya ilişkileri konuşuldu. Draghi Erdoğan’ı, Ekim ayı sonunda İtalya’da gerçekleşecek olan G-20 zirvesine davet etti. .

Draghi’nin ofisinden yapılan açıklamada, ikilinin kapsamlı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, “Verimli ve dostane görüş alışverişinde, Afgan krizindeki en son gelişmeler ile bölgesel etkilerine ve uluslararası toplumun, G20 de dahil olmak üzere farklı mecralarda olası hareket tarzlarını ele almaya odaklanıldı.” ifadeleri kullanıldı. Görüşmede ayrıca Draghi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, dönem başkanlığını İtalya’nın yaptığı G-20’nin Roma’da gerçekleştirilecek Liderler Zirvesi’ne davet ettiği aktarıldı.

Zirve 30-31 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre de Draghi’nin talebiyle gerçekleşen görüşmede, Erdoğan ‘NATO müttefiki İtalya’dan, Türkiye’nin ilişkilere atfettiği öneme mütenasip karşılık görmeyi beklediklerini’ ifade etti.

Görüşmede, 2021 yılının 7 ayındaki ikili ticaret hacminin 13 milyar dolara yaklaşarak, salgın öncesindeki seviyesini geçtiğini belirten Erdoğan, bu ivmeyi hızlandırdıkları takdirde 30 milyar dolarlık hedefi kolayca yakalayabileceklerini dile getirdi.

‘Diktatör’ demişti

Erdoğan-Draghi görüşmesi, İtalyan Başbakan’ın Erdoğan’a ‘Diktatör’ demesinin ardından yapılan ilk görüşme oldu.  İtalya Başbakanı Mario Draghi, Nisan ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i küçük düşürmekle itham etmişti.

Bir basın toplantısında Ankara’da yaşanan “koltuk skandalı’’na ilişkin görüşünün sorulması üzerine Erdoğan’ın von der Leyen’e karşı tavrını kesinlikle tasvip etmediğini söyleyen Draghi, ‘’Bence bu uygunsuz bir davranıştı ve von der Leyen’in katlanmak zorunda kaldığı aşağılanmaya çok üzüldüm’’ diye konuşmuştu. .

Draghi, sözlerini “Buna rağmen beraber çalışmak zorunda kalınan bu -ki onlara oldukları şekilde hitap edelim- diktatörlerle farklı tasavvur ve görüşler ifade edilirken açık olunmalı’’ diye sürdürmüştü. Draghi’nin bu sözleri Ankara tarafından sert tepki görmüştü.