25 Nisan 2024 Perşembe
Almanya’da üçlü koalisyon yolda…

Almanya’da üçlü koalisyon yolda…

Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen genel seçimlerde sandıktan üçlü koalisyon zorunluluğu çıkarken, ilk kez üç parti bir araya gelecek.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin az farkla kazandığı seçimlerin ardından ilk kez üçlü koalisyon görüşmeleri başlayacak. Hükümet kurma sürecinde anahtarı elinde tutan iki parti olarak Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP), SPD ile üç partili görüşmeler için masaya oturmak istediklerini duyurdu.

İLK AÇIKLAMA YEŞİLLER’DEN GELDİ

Karar, partilerin seçim sonrasında kendi aralarında yaptıkları bir dizi ikili ön görüşmenin ardından, Yeşiller’in teklifi ile geldi. Sandıktan ikinci çıkan muhafazakâr Hıristiyan Demokratlar ile dün görüşen Yeşiller, bugün SPD ve FDP ile üçlü görüşmelere geçilmesi için çağrıda bulundu.

Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck, partisinin FDP’ye, ‘SPD’ye birlikte gitmeyi ve sonrasında üçlü görüşme aşamasına geçmeyi’ önerdiğini açıkladı. Habeck “Bu şu an için FDP’ye yönelik bir teklif. Ne yanıt vereceklerini göreceğiz” dedi. Habeck, Yeşiller’in bir yandan da hem FDP hem SPD ile önemli görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirterek “Birçok şey henüz ele alınmadı” diye konuştu.

FDP: SHOLZ’A ÖNERDİK

FDP’nin Yeşiller’e yanıtı da gecikmedi; parti lideri Christian Lindner üçlü görüşmelere geçilmesi teklifini kabul ettiklerini açıklayarak, SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz’a yarın görüşmeyi önerdiğini açıkladı. Lindner, “Yeşillerle koordinasyon içinde, Scholz’a yarın üçlü bir görüşme için biraraya gelmeyi önerdim ve bu görüşme gerçekleşecek” dedi.

Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen seçimlerde ülkenin iki büyük geleneksel kanadı Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar’ın oy oranlarının düşük kalması nedeniyle, parlamentoda yüzde 50 çoğunluğa ulaşılması için üç partili bir koalisyon kurulması gerekiyor. SPD’nin sadece doğal ortağı Yeşiller veya CDU/CSU’nun da sadece doğal ortağı FDP ile anlaşması yeterli olmuyor. Bu nedenle Yeşiller Partisi ile FDP koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol oynuyor