19 Nisan 2024 Cuma
Macaristan’da Orban’a karşı muhalefet birleşti

Macaristan’da Orban’a karşı muhalefet birleşti

Macaristan’da demokrasi eksenli tepkilerin odağındaki Başbakan Victor Orban’a karşı birleşen altı muhalefet partisinin 2022 seçimleri için tek adayı belirlendi.

AB üyesi Macaristan’da yargı bağımsızlığının ve genel olarak demokrasinin altını oymakla eleştirilen Başbakan Victor Orban’a karşı birleşerek tek aday çıkarma kararı alan muhalefet partileri, 2022 seçimlerindeki ortay adayını belirledi. Altı muhalefet partisinin tek aday belirleme sürecindeki ön seçimlerini, herhangi bir siyasi partiyle ilişkisi bulunmayan ve küçük bir kentin belediye başkanı olan, yedi çocuk babası muhafazakâr siyasetçi Peter Marki-Zay kazandı. Ön seçimlerin ilk sonuçlarına göre Marki-Zay oyların yaklaşık yüzde 57’sini aldı, Demokratik Koalisyon’un tek aday tercihi olarak yarışa giren merkez solcu Klara Dobrev’e destek yüzde 43’te kaldı.

İki ‘tek aday adayı’ oylama sürecinde el ele poz verirken, Marki-Zay sonuçların netleşmesinin ardından yaptığı açıklamada da “Sadece birlikte olursak kazanabiliriz. Kimse muhalefetin birliğini bozamaz” dedi.  Marki-Zay, “Bu bir muharebeydi ama savaşı da kazanmak zorundayız” sözleriyle gelecek yılki seçimlere atıf yaparken, Orban’ın lideri olduğu Fidesz’in özellikle parlamentoda tek parti çoğunluğunu ele geçirmesi sonrasında ortaya çıkan siyasi ortamı değiştirme vaadinde bulundu; “Sadece Orban’ın veya partisinin yerine geçmek istemiyoruz. Yeni, daha temiz, dürüst bir Macaristan istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Denge-denetleme mekanizmalarının bir kişinin iktidarı ele geçirmesini engelleyeceği bir anayasa istiyoruz” diyen Marki-Zay, toplumdaki bölünmeleri onarma, yolsuzluklara son verme ve ülke medyasının büyük kısmına Fidesz’e yakın iş insanlarının sahip olmasıyla ortaya çıkan ‘eşitsiz oyun sahası’ ile mücadele etme sözü verdi. Victor Orban, Macaristan muhalefetinin tek aday uzlaşması sonrası iktidara geldiği 2010’dan bu yana ilk kez birleşik bir muhalefete karşı seçime girecek.

Orban’a karşı birleşenler arasında sosyalistler, liberaller ve son dönemde merkezde konumlanmaya çalışan eski aşırı sağcı Jobbik de bulunurken, anketlere taraflar başa baş gidiyor.  Muhalefetin ‘ortak aday’ını belirlenmesi sonrası Fidesz’den yapılan açıklama, bu gelişmenin Orban cephesinde memnuniyetsizlikle karşılandığını da gösterdi. Fidesz, Marki-Zay’in, solcularla ‘onları iktidara döndürmek ve vergileri artırmak adına’ bir anlaşma yaptığı iddiasında bulundu; Marki-Zay için ‘kariyer solcusu’ ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, 49 yaşındaki Marki-Zay’in aile babası imajı ve Katolik inancını vurgulaması nedeniyle Orban’a sırt çevirip çevirmemekte kararsız seçmenlere hitap edebileceğini söylüyor.

Marki-Zay’in aynı zamanda, Orban’ın göçmen karşıtlığı ve homofobiyi körükleyen politikalarından usanan her kesimden seçmeni arkasına alabileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, Marki-Zay’in önünde zorlu bir yolculuk olduğuna, zira anketlerin iki taraf arasında önemli bir farka işaret etmediğine ve Orban’ın desteğini büyük ölçüde koruduğuna da dikkat çeki

Ekonomi, pazarlama ve mühendislik diplomaları bulunan Marki-Zay, 2018 yılında, kendi memleketi ve Fidesz’in kalesi olan güneydeki Hodmezovasarhely kentinin belediye seçimlerini kazanmıştı. Marki-Zay bu dönemde, “Bütün sınıflara zorbalık yapan kodamanlardan kurtulmak istiyoruz” demişti.

Macaristan'da muhalefet Orban'a karşı ortak adayını belirledi - Sayfa 16