18 Nisan 2024 Perşembe
Karayalçın: “Erdoğan halkı kin ve nefrete teşvik ediyor””

Karayalçın: “Erdoğan halkı kin ve nefrete teşvik ediyor””

Eski CHP Genel Başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın; AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta grup toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıya ait görüntüleri yayınlatması nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Murat Karayalçın, Tele1’de Zeynel Lüle’nin sunduğu “Gerçeğin İzinde” programına katılarak, Erdoğan’ın, tarafsızlık yemini etmiş olmasına rağmen bir partinin Başkanı olduğu için ‘tarafsız’ olamadığını, büyük bir Anayasal sorun yaşandığını söyledi. Bu durumun Anayasal ihlal yarattığını belirten Karayalçın, AKP Genel Başkanı kimliğiyle işlediği bu suçun cezası olduğunu söyledi. Erdoğan’ın konuşmasını AKP Grup toplantısında yaptığını ve ‘AKP lideri’ olarak yaptığı konuşmanın bir suç unsuru oluştuğunu söyledi.

Hukuk sorunu

21 Nisan’da Çubuk’ta yaşanan olayın planlı programlı bir ‘linç girişimi’ olduğunu belirten Karayalçın, olay sonrası kimsenin tutuklanmadığını söyleyerek, ‘büyük bir hukuk sorunu’ yaşandığını kaydetti. Karayalçın, “Olay benim gözümün önünden gitmiyor. Bu nedenle hemen CHP merkezine giderek duygularımı dile getirdim. Taşlar bir yere yığılmıştı. Saldırı, linç girişimi hazırlığıydı. Olayın vahametine uygun bir yargı süreci de olmadı. Bu durum varken, bir de ülkenin Cumhurbaşkanı, AKP Başkanı yargıyı etkileyecek şekilde de bir açıklama yapıyor. Bu açıklama, halkı kin ve tahrike teşviktir. Bu çok açıktır. O olayı bir kez daha AKP grubunda yaşadık. Eski AKP milletvekilleri, iyi niyetle CHP’yi aramak istemişler ama engellenmişler. Bunu da öğrendik. Olayın kendisi çok ağır, AKP tarafından olayın takdimi ve tavrı da olay kadar acı verici. Bu nedenle olayı, halkın vicdanına ve yargıya taşımak istedik” dedi.

Suç duyurusu

Eski CHP Genel Başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın; AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta grup toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıya ait görüntüleri yayınlatması nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Tele1 yayınına katılan Murat Karayalçın, Erdoğan’ın hem partili olup, hem de Cumhurbaşkanlığını ‘tarafsız’ yapacağı yemini ettiğini, bu durumun büyük sorun teşkil ettiğini söyledi. Karayalçın, açılan davanın bir ‘içtihat’ oluşturacağını bu nedenle ilginç bir süreç yaşanacağını söyledi.

Sandıklara sahip çıkacağız

Savcılığın suç duyurusu ile ilgili vereceği kararın önemli olduğunu belirten Karayalçın, iktidar cephesinden siyasi söylemin giderek sertleştiğini belirterek, “Eninde sonunda halkın önüne sandık kurulacaktır. Tüm sandıklara, dostlarımızla birlikte sahip çıkacağız. 2015’te sandıklara sahip çıktık ve ‘Atı alan Üsküdar’a geçmesini’ önledik. 2019’da da öyle. Yüzde yüz önümüze sandık gelecek, sadece sahip çıkmayacağız, aynı zamanda seçmenlere avukat ve hukukçular yardım edecek. Sandıkta gereği yapılacaktır”

21 Nisan 2019’da Çubuk’taki asker cenazesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik gerçekleşen saldırının görüntüleri, geçtiğimiz hafta AKP Grubu toplantısında yayınlandı.

Beş suçlama

Videonun yayınlanmasının ardından CHP’de genel başkanlık yapmış olan Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hakkında suç duyurusunda bulunmak için adliyeye gitti. Hikmet Çetin Azerbaycan’da olduğu için adliyeye gelmezken, Murat Karayalçın ve Altan Öymen’e Çağlayan Adliyesinde Avukat Turgut Kazan eşlik etti. Suç duyurusu dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘tehdit’, ‘siyasi hakların engellenmesi’, ‘suçluyu övme’, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ve ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlarının işlendiği ve bu suçlarından dava açılması talep edildi.

Erdoğan’ın grup toplantısında partililere izlettiği propaganda videosu Ankara’yı gerdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun eleştirildiği o videoda Çubuk’taki linç girişiminden kareler yer aldı. O görüntüler ekrandayken arka plandaki ses, “Millete hesap vereceksiniz” ifadesini kullanıyordu. O görüntülerin yayınlanmasının ardından sosyal medyada iktidar ortağı MHP ve AK Parti sözcülerinin saldırı sonrası CHP liderini eleştirmesi hatırlatıldı ve tablo ‘gözdağı’ olarak nitelendirildi. Tartışmalı görüntülere Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanıtı ise kısa ve net oldu: “Adeta yarım kalan işi bitirin talimatı vermiş. Ne senden, ne senin şürekandan zerre kadar korkum yok.”