25 Nisan 2024 Perşembe
Belge ‘yalanlama gazeteciliğini’ susturdu – Faruk Bildirici

Belge ‘yalanlama gazeteciliğini’ susturdu – Faruk Bildirici

Sadece iktidar ile ilişkiler değil, ilan verenler, finans kaynakları ve ekonomik güç odaklarıyla ilişkiler de gazeteciliğe gölge düşürüyor.

Sorunları, tepkileri, olumsuzlukları görmezden gelip tepkiler sonucu ortaya çıkan çözümü haber yapmak iktidar medyasında alışkanlık oldu.

Önce fahiş elektrik faturalarına gösterilen tepkileri yok saydılar, sanayi kuruluşlarına uygulanan ve 20 gün kadar süren doğalgaz kesintisini de. Ama ne zaman ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililerden sorunun giderileceği açıklamaları geldi; o zaman haber yapmaya başladılar.

Isparta’da bütün kentin dört gün boyunca elektriksiz kalması da aynı duyarsızlıkla karşılandı bu medyada. Arızanın giderildiği haberi ise geniş görüldü. Bu kadarıyla kalsa iyi! Eleştirel medya, kesinti sırasında Ramazan Nazlı adlı kişinin evinde donarak öldüğü haberini yayımlayınca yalanlayan haberler yapıldı; valiliğin açıklaması yayımlandı.

Sabah gazetesinin, “Elektrik kesintisi bahane, algı operasyonu şahane: Donarak değil kalpten öldü” haberi, ölen Ramazan Nazlı’nın kardeşlerinin söylediklerine dayanıyordu. Kardeşler, bu açıklamaları Yalvaç Kaymakamı’nın makam odasından yapmışlardı! Sabah gazetesi ertesi gün de muhtarı konuşturdu, “Böyle yalan görmedik” diye…

Fakat Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk, bu haberlere Ramazan Nazlı’nın “Ölüm Belgesi” ile yanıt verdi. Belgede ölüm nedeni “birden fazla vücut bölgesinin donması” olarak belirtiliyordu. Böylece vali, kardeşler ve muhtarın sözlerinin gerçeği yansıtmadığı kanıtlanmış oldu.

Sabah’tan ve diğer iktidar yanlısı gazetelerden belgeye karşılık gelmedi; konuyu karartmayı yeğlediler. Ama belgeli gazetecilik, “yalanlama gazeteciliği”ni kovmuş oldu.