29 Mart 2024 Cuma
Ülkeler için AB Bütçesinden faydalanma koşulu, hukukun üstünlüğüne uymaya bağlı

Ülkeler için AB Bütçesinden faydalanma koşulu, hukukun üstünlüğüne uymaya bağlı

Avrupa Adalet Divanı, Macaristan ve Polonya tarafından Avrupa Birliği (AB) bütçesiyle ilgili koşulluluk mekanizmasına karşı açılan davaları reddederek, iki üye ülkenin Birlik bütçesinden faydalanmasının hukukun üstünlüğüne uymasına bağlanmasının önünü açtı.

Polonya ve Macaristan, demokrasi ile hukukun üstünlüğü gibi ilkelerde gerileme olduğu gerekçesiyle bir süredir AB tarafından eleştiriliyordu. Avrupa Parlamentosu, 29 Ekim 2021’de hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal eden bu ülkelerin ortak bütçeden fon almasını engellemediği gerekçesiyle Avrupa Komisyonundan davacı olmuştu.

Avrupa Adalet Divanı Savcısı, 2 Aralık 2021’da yayımladığı yazılı mütalaasında, AB’nin Polonya ve Macaristan’a yapılacak mali yardımların askıya alınması yolunda görüş belirtmişti. Polonya ve Macaristan da buna itiraz etmişti. AB’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, temyiz edilemeyecek bu kararla iki ülkenin itirazlarını reddetti. Böylece iki üye ülkenin Birlik bütçesinden faydalanmasının hukukun üstünlüğüne uymasına bağlanmasının önü açıldı.

AP Başkanı Roberta Metsola, Euronews kanalına verdiği demeçte kararı ‘ümit edilen, beklenen bir karar’ olarak ifade etti ve şöyle konuştu: “Bugünkü karar, çokça ümit edilen, beklenen bir karardı. Avrupa Parlamentosu’nun müzakere etmeye çok hevesli olduğu temel bir ilkeye karşı iki üye devlet hükümeti tarafından açılan bir davanın net bir açıklamasını ve reddini istemek için aylar harcadık. Bunu çok yıllı mali çerçeve hakkındaki tartışmalar sırasında müzakere etmiş başarılı olmuştuk. Hukukun üstünlüğü konusunda geri adım attığınızda, o zaman bu ülkeye ödeme yapılmasına ilişkin kararlar buna bağlı olmalı. Ama bu sadece bir karar değil. Şimdi Avrupa Komisyonu’ndan somut adımlar bekliyoruz ve bugün bu parlamentonun büyük çoğunluğunun anlayışı bu olacak.”