Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus heyetiyle sürdürülen müzakereler için “daha gerçekçi bir hal aldı” değerlendirmesinde bulundu. Rus askerlerinin Ukrayna’ya yönelik saldırılarının kapsamı ise genişlemiş durumda. Yorumcular, Avrupa’nın ne gibi bir destek sunabileceğini tartışıyor.
Silahlarınıza ihtiyacımız var
Ukrayna’dan Dserkalo Tyschnja, oligark Victor Pinchuk’un çağrısını yayınlıyor:
“Gönderdiğiniz gıda ürünleri ve paralar, duygudaşlığınız ve sarı-mavi bayraklar için teşekkür ederiz. Ama bizi kurtarmak istiyorsanız, Ukrayna’nın uçaklara, uçaksavar ve tanksavar füzelerine, silahlı insansız hava araçlarına ve başka silahlara ihtiyacı var. Bu yüzden batıdaki dostlarımıza yalvarıyorum: Lütfen bize silah verin. … Hitler’in askerleri 1941 Şubat’ında Büyük Britanya’ya yaklaşırken, Churchill, Franklin D. Roosevelt’e şöyle seslenmişti: “Bize gerekli araçları verin ki işlerini bitirelim.” Ukraynalıların bugün istediği de bu: barışçıl ve özgür bir demokrasiye sırf özgür bir demokrasi olduğu için saldıran acımasız bir tiranı yenmeyi sağlayacak araçlar.”
Ödünç verme ve kiralama programını başlatın
İsveç’ten Aftonbladet, Ukrayna’ya daha fazla destek olma çağrısına katılıyor:
“Aftonbladet yazı işleri daha önce AB ve ABD tarafından Ukrayna için bir ‘ödünç verme ve kiralama programı’ uygulanabileceği yazmıştı. Modelin kökeni ABD’nin başta Büyük Britanya olmak üzere Hitler’e karşı kendilerini savunmaları için müttefik ülkelere ödünç para ve malzeme verdiği 2. Dünya Savaşı’na uzanıyor: Bu sayede, AB veya NATO savaşa girmeden Ukrayna’nın borç parayla istediğini satın alması mümkün olur. Kredi borçları ise gerekirse daha sonra silinebilir.”
Çatışma tırmandırılmamalı
Slovenya’dan Žurnal24, Putin’in saldırganlığına yönelik haklı öfke karşısında pusulanın şaşırılmaması uyarısında bulunuyor:
“Slovenya NATO ve AB’nin bir parçası ve halkının mümkün olduğunca az sıkıntı çekmesi için bir ağızdan Ukrayna’ya yardım etmemiz önemli. Ama onları daha fazla yıkıma sürükleyerek, çatışmayı büyüterek ve kendi yaşam kalitemizi düşürerek değil. Oluşan histeri çatışmayı tırmandırmadığı sürece, birlikte güçlü ve saldırılara karşı güvende olacağız. AB tarihte ilk kez bir oldu ve kararlı bir şekilde tepki koydu. Ama fazla derin sulara sürüklenmemesi için AB’nin artık dikkatli olması gerekiyor.”
Şimdi pes etmeyin
Hırvatistan’dan Jutarnji list, Avrupa’nın en azından yaptırımlara katlanmak durumunda olduğuna inanıyor:
“Ukraynalılar nasıl son haftalarda beklenmedik bir direniş ve kararlılık gösterdiyse, Avrupa ve bütün Batı da şimdi yaptırımlara sonuna kadar göğüs germeli. Avrupalılar yaptırımların etkisini oda sıcaklığı ya da yakıt fiyatlarındaki değişimle ölçerken, ki bu da kolay bir durum değil, Ukraynalılar bunun bedelini yaşamları, ebeveynlerin çocuklarından ayrılması ve yıkılan evleriyle ödüyor. … Batı sonuna kadar dayanabilirse, kazanacak. Ancak Putin Batı’yı bir kez daha bölmeyi başarırsa, AB sadece siyasi bir cüce olarak değil, aynı zamanda herkesin şantajına uğrayan zengin bir blok olarak var olmak zorunda kalacak.”
Bildiğimiz Ukrayna artık olmayacak
Jeopolitik uzmanı Lucio Caracciolo, Ukrayna’nın geleceğine ilişkin karanlık bir tablo çiziyor İtalya’dan La Stampa’da:
“Şimdiye kadar bildiğimiz Ukrayna artık var olmayacak. Çünkü en başta Ukraynalılar orada olmayacak. Bağımsızlık zamanı 52 milyon Ukraynalı vardı, Rus saldırıları başladığında ise sadece 35 milyon. Sığınmacı kitlelerine bakılacak olursa yarın birkaç milyon daha azalacak. Buna bir de topraklarındaki küçülmeyi eklemek gerekiyor. Rusların Kırım’ın ilhakının, (defakto Ruslaştırılmış) Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının ve Kiev’den koparılmış iki bölgeyi birbirine bağlayacak kimi koridorların kabul edilmesinden daha azına razı olması düşünülemez.”