Ana içeriğe geç

İsrail, El Halil’de 250 Filistinli aileyi yerinden etti

İsrail’deki kritik seçimlere günler kala Başbakan Binyamin Netanyahu, bir kontrol noktasına düzenlenen saldırıda iki İsrail askerinin öldürülmesinin...

SON DAKİKA
İsrail, El Halil’de 250 Filistinli aileyi yerinden etti

İsrail güçleri, iki askerin öldürüldüğü saldırının ardından sert karşılık verileceği açıklamasıyla cumartesi günü işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentine girdi. Operasyon kapsamında, bazıları gece yarısı evlerinden çıkarılan 250’ye kadar Filistinli ailenin yerinden edildiği bildirildi.

İsrail, El Halil’de 250 Filistinli aileyi yerinden etti
İsrail, El Halil’de 250 Filistinli aileyi yerinden etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1967’de Batı Şeria’nın işgal edilmesinden bu yana görülmemiş ölçekte bir operasyon planladığını açıkladı.

Bölgedeki kısıtlamalar ve operasyon, Filistinli militanların cuma günü El Halil yakınlarındaki bir kontrol noktasında iki İsrail askerini öldürmesinin ardından geldi. İsrailli aşırı sağcı yerleşimcilerin yerel Filistinlilerin arasında yaşadığı El Halil, uzun süredir gerilimin yüksek olduğu kentlerden biri olarak öne çıkıyor.

Operasyon, İsrail’de salı günü yapılması planlanan seçimlerden yalnızca birkaç gün önce gerçekleştiriliyor. Seçimlerde Netanyahu’nun, eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un liderlik ettiği muhalefet bloğuyla zorlu bir yarışa girmesi bekleniyor.

İki tepe arasına kurulu Ein Dir Baha Mahallesi’nde, içlerinin boşaltıldığını göstermek amacıyla binaların üzerine X işaretleri konuldu. İsrail askeri araçları dışında sokaklarda ne insan ne de sivil araç görülüyordu. El Halil Valisi Khaled Dudin, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, kentin yaklaşık üçte birinin operasyonun hedefi olduğunu söyledi.

Dudin, “Operasyon, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin geldiği mahallede başladı ancak operasyonun daha geniş bir alana yayılmayacağının garantisi yok,” dedi. Vali, “Bu durum, olayla hiçbir ilgisi olmayan sivillere yönelik toplu cezalandırma anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.

Vali, operasyondan 150 ailenin etkilendiğini belirtirken El Halil Belediye Başkanı Youssef al-Jaabari ve yerel aktivist Issa Amro, bu sayının 250 olduğunu açıkladı.

Belediye Başkanı al-Jaabari, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu insanlara barınacak yer bulacak ve ihtiyaç duydukları her türlü yardımı sağlayacağız," dedi.

İsrail’den yeni operasyon mesajı

İsrail ordusu, iki silahlı saldırganın bulunduğu bölgeye odaklanan “hassas, hedef odaklı ve kapsamlı aramalar” yürüttüğünü açıkladı. Söz konusu iki saldırganın da çıkan çatışmada öldürüldüğü belirtildi.

Ordu, operasyonun geçmişteki benzer saldırıların ardından gerçekleştirilen askeri faaliyetlerde olduğu gibi birkaç gün sürmesinin beklendiğini bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 1990’lı yıllarda imzalanan barış anlaşmaları kapsamında İsrail ile iş birliği içinde Batı Şeria’nın bazı bölgelerini yöneten yarı özerk Filistin Yönetimi’nin dağıtılması çağrısında bulundu.

Filistin Yönetimi’nin ortadan kaldırılmasını destekleyip desteklemediği sorulan, İsrail’in en uzun süre görev yapan başbakanı Netanyahu ise üç ABD başkanının Filistin devletinin kurulması yönünde kendisine baskı yaptığını ancak bu baskılara karşı çıktığını söyleyerek övündü.

El Halil dışında, İsrail ordusunun kontrolündeki kapıların arkasında çok sayıda taksi birikti. Araçlar, yaya olarak geçmek zorunda kalan Filistinlileri bekliyordu. Filistinlilerin kontrol noktaları ve yol kapanmalarını takip etmek için kullandığı Telegram kanalı Basma Radio’ya göre, kente giriş ve çıkış sağlayan tüm kapılar araç trafiğine kapatıldı.

İsrail ordusu, operasyona ilişkin sorulara yanıt vermedi. Ordu, cuma günü yaptığı açıklamada, iki askerin öldürülmesi ve diğer bazı askerlerin yaralanmasına karşılık güçlerinin iki silahlı saldırganın faaliyet gösterdiği El Halil bölgesinde “hassas, hedef odaklı ve kapsamlı aramalar” başlattığını bildirmişti.

İnsan hakları örgütü Yesh Din, son 26 günde İsrailli yerleşimcilerin karıştığı 672 şiddet olayı kaydedildiğini açıkladı. Bu olayların yaklaşık yarısının, Filistinliler açısından kültürel öneme sahip yıllık zeytin hasadı döneminde yaşandığı belirtildi. Aşırılık yanlısı yerleşimcilerin, Filistinlilerin zeytin hasadını engellemeye çalıştığı ifade edildi.

Anketler, Netanyahu’nun merkez sağ çizgideki eski askeri komutan Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğuyla başa baş bir yarış içinde olduğunu gösteriyor. Eisenkot da Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkıyor ancak İsrailli yerleşimcilerin şiddet eylemlerine karşı sert önlemler alma sözü veriyor.

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Puan Durumu
Trendyol Süper Lig
#TakımOP
1 GALATASARAY 8 19
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 8 17
3 FENERBAHÇE 8 16
4 TRABZONSPOR 8 16
5 KASIMPAŞA 9 16
6 BEŞİKTAŞ 8 15
7 KOCAELİSPOR 9 15
8 ARCA ÇORUM FK 8 13
9 CORENDON ALANYASPOR 9 12
10 İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 8 11
11 ERZURUMSPOR FK 8 11
12 ÇAYKUR RİZESPOR 8 10
13 GÖZTEPE 8 9
14 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ 8 8
15 GENÇLERBİRLİĞİ 8 8
16 TÜMOSAN KONYASPOR 8 5
17 SAMSUNSPOR 8 4
18 EYÜPSPOR 9 3
24.10.2026 17:28
Daha fazla yükle