05 Mayıs 2024 Pazar
İngiltere seçimleri: Muhafazakarların zaferi, İşçi Partisi’nin tarihi yenilgisi

İngiltere seçimleri: Muhafazakarların zaferi, İşçi Partisi’nin tarihi yenilgisi

ngiltere’de Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti 1987 seçimlerinden bu yana en büyük seçim zaferini kazandı ve açık farklı bir çoğunlukla iktidara geldi. Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 1935’ten bu yana en büyük yenilgisini aldı.

Muhafazakar Parti’nin seçim zaferi ardından Boris Johnson Kraliçe İkinci Elizabeth’i ziyaret ederek yeni hükümeti kurma iznini aldı.

Dunbartonshire East bölgesindeki vekilliğini 149 oy farkıyla İskoç Ulusal Partisi’ne kaybeden Liberal Demokratların lideri Joe Swinson ise parti liderliğinden istifa etti.

İskoç Ulusal Partisi de Muhafazakarlardan sonra seçimin en büyük kazananı oldu.

Sonucu ilan edilmeyen tek bir bölge kalırken, 650 milletvekilliğinin 364’ünü Muhafazakarlar, 203’ünü İşçi Partisi, 11’ini Liberal Demokratlar, 1’ini Yeşiller ve 1’ini de ana partilerden ayrılarak kurulan İttifak Partisi aldı. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgelerinde bazı değişiklikler oldu.

Başbakan Johnson, gelecek ay İngiltere’yi Avrupa Birliği’den çıkarma konusunda seçmenden “amasız fakatsız” yetki aldıklarını söyledi.

Johnson zafer konuşmasında bunun ülke için “yeni bir şafak” olduğunu söyledi. “Yeni bir şafak” ifadesini 1997’de 18 yıl aradan sonra ilk kez seçim kazanan İşçi Partisi’nin o zamanki lideri Tony Blair de kullanmıştı.

Muhafazakarlar 1987 yılında Margaret Thatcher liderliğinde girdikleri seçimden bu yana en büyük zaferlerini kazanmış oldular.