19 Mayıs 2024 Pazar
AB’den göçmen yardımı olarak şu ana kadar 3 milyar Euro ödendi

AB’den göçmen yardımı olarak şu ana kadar 3 milyar Euro ödendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hemen her konuşmasında Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye gelen göçmenlere verdiği mali destek konusunda sözünü tutmadığını söylüyor.

Araştırdık. AB yetkililerine bu konuyu ilettik. Yapılan anlaşmayı ve şu ana kadar Türkiye’ye aktarılan mali yardımlar konusunda şu tablo çıktı:

Avrupa Birliği Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için taahhüt ettiği toplam 6 milyar euroluk desteğin 3 milyar euroluk kısmının aktarıldığını açıkladı.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesine yönelik mali yardım programları kapsamında fona toplam 6 milyar euronun tahsis edildiğini, bu kapsamda 4,3 milyar euroluk sözleşme imzalandığı ve projelere 2,7 milyar euroluk ödeme gerçekleştirildiği kaydedildi.

Fon kapsamında çeşitli projelere 2019 yılı sonuna kadar 3 milyar euroluk ödeme yapıldığı, bu rakamın 2020 sonunda 4 milyar euroyu bulacağı ifade edildi ve fonun tamamının Türkiye’deki sığınmacılara aktarılmasının ise en geç 2025 yılında gerçekleşeceğine işaret edildi. Yani 6 milyarlık taahhüdün bu tarihe kadar tamamlanacağı kaydedildi. 

AB’nin, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi’nde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euroluk fon sağlamayı taahhüt ederken 18 Mart 2016’daki zirvede ise 3 milyar euroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Ek yardım sözü

Ayrıca AB geçtiğimiz yıl Kasım ayında da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmak istediği güvenli bölgeye mali Türkiye’de sahil güvenlik birimine aktarılmak üzere yaklaşık 50 milyon euroluk ödeme yapabileceğini bildirmişti.

Ayrıca Ağustos ayında da Türkiye ile yapılan geri kabul anlaşmasına binaen Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) programı kapsamında Türkiye’deki mülteciler için 127 milyon euro ek ödeme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Fonların, Türkiye’deki sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.Dünyada en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, AB’nin taahhütlerini yerine getirmesi çağrısını değişik uluslararası platformlarda dile getiriyor.

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi’nin yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara, yaşam kaliteleri, çocuklarının geleceği ve büyük ölçüde entegrasyonu için kilit öneme sahip çeşitli alanlarda desteğimizi sürdürmeye kararlıyız” dedi.