16 Mayıs 2024 Perşembe
Zehir yiyoruz!..

Zehir yiyoruz!..

GIDA mühendisi Bülent Şık, Greenpeace Akdeniz için 90 adet domates, salatalık ve biber örneğini inceleyerek hazırladığı
‘Soframızdaki Tehlike: Pestisit’ raporunu yayınladı. 2019 yılı ağustos, ekim ve kasım aylarında Türkiye’de faaliyet gösteren beş büyük market ve bir semt pazarından alınan 30’ar adet domates, yeşil biber ve salatalık olmak üzere toplam 90 örnek incelendi.
Gıda örneklerinde 620 farklı çeşit pestisit kalıntısı incelendi, pestisit (ilaç) analizleri konusunda uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuvarda analiz ettirildi. Öne çıkan dikkat çekici bulgular şöyle:
SEBZELER KULLANIMI YASAK PESTİSİT DOLU
· 90 adet domates, yeşil biber ve salatalık örneklerinin yüzde 15,6’sında (yaklaşık 14’ünde) kullanılması yasak pestisit kalıntısı tespit edildi. ·90 örneğin yarısında (% 52) hormonal sistemde etkili bir ya da birden fazla pestisit bulundu.
·90 örneğin yarısında (yüzde 49) sucul canlılar, arılar, algler ve faydalı böcekler açısından çok zararlı pestisit tespit edildi.
TURFANDA ÜRÜNDE PESTİSİT ARTIYOR
·Ağustosta alınarak incelenen domates, yeşil biber ve hıyar örneklerinde tespit edilen pestisit
sayısı 56 iken, mevsim dışında yetişen örneklerde arttığı görüldü. Ekimde sayının iki katına
(96) ve kasımda ise yaklaşık üç katına (139) çıktığı tespit edildi. ·Ağustos ayında alınan örneklerin hiçbirinde beş ve beşten fazla pestisit kalıntısı içeren örnek tespit edilmedi. Ekimden 30 örneğin dörtte birinde, kasımda 30 adet örneğin ise yaklaşık yarısında beş ve beşten fazla pestisit kalıntısına rastlandı.
MARKETTE DAHA FAZLA
·Marketlerden alınan örneklerin pestisit kalıntıları açısından pazarlara kıyasla yüzde 14 daha fazla risk içerdiği görüldü.
Rapor: Sebzelerin yarısında zararlı pestisit bulundu, ‘kokteyl etkisi’yle zehir artıyor
ZEHİR SOFRADA
Zehirden kaçış yok… Ya filtresiz santralların, fabrikaların, motorlu araçların kirlettiği havayı soluyoruz… Ya da bilinçli-bilinçsiz şekilde tarımda kullanılan ilaçlı ürünler soframıza geliyor… Son olarak 90 farklı sebze incelendi, 14’ünde kullanımı kesinlikle yasak olan pestisit çıktı. 46’sında hormonları etkileyen pestisitler var. Üstelik ilaçların yüzde 77’si ‘kara liste’de.
‘Ekolojik tarıma destek artmalı’
Gıda Mühendisi Bülent Şık, Gazete Pencere’ye raporu değerlendirdi. Türkiye’de ekolojik tarıma olan desteğin artması,
çiftçinin eğitilmesi gerektiğini söyleyen Bülent Şık, “Pestisit bir kimyasal ve kimyasal kullanmadan tarımsal üretim yapmanın bir çok yolu var. Bunların desteklenmesi gerekiyor” dedi. Bülent şık, pestisit zararının genellikte tüketici
açısından değerlendirildiğine de dikkat çekti, oysa en büyük zararı, bu kimyasallarla gün boyu temas eden çiftçilerin
gördüğünü vurguladı.