19 Mayıs 2024 Pazar
Paris karanlığa gömüldü

Paris karanlığa gömüldü

Fransa’da hükümetin getirmek istediği emeklilik reformuna karşı farklı meslek gruplarının grevleri sürüyor. Son olarak Paris’te binlerce hanenin elektriği kesildi. Evler karanlığa gömülürken başkentin ana havaalanına giden trenler de çalışmadı. Kesinti iki saat kadar sürdükten sonra eylem sona erdi.

Kesinti özellikle Paris’in güney banliyölerini ve Orly Havaalanı’nın bulunduğu bölgeyi etkiledi. Solcu CGT sendikası yerel liderlerinden Franck Jouanno, elektrik nakil şebekesi çalışanlarının bölgeyi “Avrupa’nın ekonomik akciğeri” olması nedeniyle hedef aldığını söyledi ve bunun “sembolik” olduğunu kaydetti.

Orly Havaalanı’na ring seferi yapan otomatik tren de kesinti nedeniyle çalışamadı. Trenin işletmecisi RATP binlerce kişinin elektrik kesintisinden etkilendiğini söyledi ve tren yerine yolcuların otobüslerle havaalanına taşındığını aktardı. Şirket, eylemi “kötü niyetli” olarak nitelendirerek kınadı.

Enerji tedarik şirketi Enedis, kesintinin 35 bin müşteriyi etkilediğini bildirdi. Paris bölgesine hizmet veren en büyük gıda pazarı Rungis’deyse kesinti sırasında jeneratörler devreye girdi.

CGT, Fransa hükümetinin planladığı emeklilik reformunu tamamen geri çekmesini istiyor. Reform planı ülkede altı haftadır devam eden protesto gösterilerine ve ulaştırma çalışanlarının hayatı felç eden iş bırakma eylemlerine neden oldu.