02 Mayıs 2024 Perşembe
Merkel Türkiye’ye kalın dosyalarla geldi

Merkel Türkiye’ye kalın dosyalarla geldi

 

İstanbul’da Erdoğan ile Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz krizlerini masaya yatırmaya hazırlanan Merkel’in, hukuk devleti ve insan hakları konularında da mesaj vermesi bekleniyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cuma günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. İkili, gerilimli bir süreçten geçen iki ülke ilişkilerini ele alacak, Libya, Suriye gibi askeri ihtilaflara çözüm arayışları ile Doğu Akdeniz’deki sondaj krizini masaya yatıracak.

Merkel, Erdoğan’a, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi yönünde somut adımların atılması beklentisini bir kez daha iletmeye hazırlanıyor.

Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşları ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hukuki danışmanlık hizmeti veren avukat Yılmaz S’nin geçen yılın Eylül ayından bu yanan “casusluk” suçlamasıyla cezaevinde bulunması, gerilime yol açan konu başlıkları arasında yer alıyor. Türkiye’de 59 Alman vatandaşı tutuklu bulunuyor. 74 Alman vatandaşının ise Türkiye’den çıkış yasağı var.

STK buluşması

Merkel’in, demokrasi karnesi zayıf, hak ihlallerine ilişkin dosyaları kabarık olan Türkiye’de ayrıca Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve hukukçularla da bir araya gelmesi bekleniyor.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi siyasetçilerin serbest bırakılmaması, Osman Kavala gibi birçok insan hakları savunucusunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen cezaevinde tutulmaları, seçilmiş belediye başkalarının görevden alınarak terör suçlamalarıyla tutuklanmaları Alman hükümetinin yakından izlediği dosyalar arasında. Merkel ayrıca araştırma ve kültürel alanlarda ilişkilerin güçlendirilmesi hedefiyle kurulan Türk- Alman Üniversitesi (TAU) kampüsünün açılış törenine katılacak.