19 Mayıs 2024 Pazar
Merkel’den özgürlük çağrısı

Merkel’den özgürlük çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ziyaretinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya geldi.Türkiye’ye bir günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi’nin yeni binalarının açılışını yaptı.

Açılış töreninde ilk söz alan Merkel, üniversitelerde ve araştırmada özgürlüğün önemine işaret etti. Merkel, “Bilimsel özgürlük ne kadar büyük olursa, bilimsel verim de o kadar büyük olur” ifadelerini kullandı. Merkel, eski Doğu Almanya’da eksik kalan özgürlüğün, bilimi nasıl engellediğini bizzat yaşadığını da vurguladı.

Türk-Alman Üniversite’nin ise iki ülke arasındaki işbirliğinin örneği ve Türk-Alman dostluğunun da bir göstergesi olduğunu söyleyen Merkel, konuşmasında Türkiye’nin iki milyondan fazla Suriyeli mülteciyi kabul ettiğine de dikkat çekti. Merkel, “Bu kesinlikle küçümseneyecek bir başarı ve takdiri hak ediyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan da Türk –Alman Üniversitesi’nin iki ülke arasındaki dostluğun sembolü haline gelmesini dilediğini belirterek yabancı akademisyenlerin Türkiye’ye gelmesinin yolunu açtıklarını söyledi. Erdoğan, “Beklentimiz ülkemizin nitelikli yabancı öğretim elemanları için cazip hale gelmesi, beyin göçünün çekim merkezi durumuna dönüşmesidir” dedi.