19 Mayıs 2024 Pazar
Bolu çevre yolu tartışması

Bolu çevre yolu tartışması

Türkiye’de doğayı ve yaşam alanlarını tehdit eden inşaat projelerine bir yenisi daha eklendi. Bolu’da yapılması planlanan Güney Çevre Yolu Projesi çevre halkının tüm itirazlarına rağmen gündemde. Bolu’da birinci sınıf verimli tarım arazilerinin üzerinden çevre yolu geçirilmesi gündemde. Belediyenin de karşı çıktığı proje için Karayolları Genel Müdürlüğü yetki aldı. Bölge istimlak edilecek.

2015 yılında hazırlanan projenin hayata geçirilmesi için istimlak kararı, büyük tartışma yarattı.   İmar Kanunu’nun 18’inci maddesine göre belediye, projenin güzergâhındaki arazileri istimlak ediyor. 2019’da belediye AKP’den CHP’ye geçince projeye karşı çıktı. CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan istimlak edilen yerleri köylüye geri verdi. İhale edilen projenin devam edebilmesi için bu kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü devreye girdi ve bölgede karayolu yapılacağı için istimlak yetkisini aldı.

Çevre halkı ise projeye karşı çıkıyor. Bolu Platformu yaklaşık 15 gün önce yürütmenin durdurulması için Bolu İdare Mahkemesi’ne dava açtı.