26 Nisan 2024 Cuma
Marşa saygısızlığı suç kapsamına alma teklifi Hong Kongluları sokağa döktü

Marşa saygısızlığı suç kapsamına alma teklifi Hong Kongluları sokağa döktü

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yeni güvenlik yasası çıkarma girişimi sonrası başlayan gerginlik, Çin milli marşına ‘saygısızlığı’ suç kapsamına almayı öngören tasarının meclise sunulmasının ardından yeniden alevlendi.

Salı akşamı yapılan çağrıların ardından koronavirüs salgını riskine rağmen binlerce kişi sokaklara döküldü. En az 300 eylemci gözaltına alındı.

Birçok iş yeri, banka ve ofis kepenk kapattı.

Her yaş ve meslek grubundan göstericinin katıldığı protestolarda eylemciler ağırlıklı olarak siyah kıyafetler giyerken kimileri de tanınmamak için yüz maskesi taktı.

Daha önceki eylemlerde olduğu gibi göstericilerin büyük kısmı, eylemler sırasında yine şemsiyelerini açtı.

Güvenlik güçleri, tasarının Hong Kong Meclisi’nde görüşülmeye başladığı sırada kent merkezinde toplanan binlerce kişiyi dağıtmak için biber gazı ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Göstericiler de polise çeşitli maddelerle karşılık verdi.

Polisle göstericiler arasında çıkan olaylarda çoğu genç en az 300 eylemci gözaltına alındı. Hong Kong, 2019’dan bu yana Pekin yönetimine karşı düzenlenen benzer protestolara sahne oluyor.

Uluslararası kamuoyundan yasa tasarısına tepki

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İngiltere ve Kanada başta olmak üzere birçok ülke tasarıdan duyulan endişeyi dile getirdi.

Dünyanın önemli finans merkezlerinden olan Hong Kong için yasa teklifi önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

“Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası”, yarı otonom kentte, Pekin yönetiminin nüfuzunu daha da pekiştirecek önemli bir yasa olarak değerlendiriliyor.

Bu eleştirilere yanıt olarak Çinli yetkililer ve Pekin tarafından desteklenen Hong Kong yönetimi, şehrin “yüksek seviyedeki” özerkliğinin tehdit altında olmadığını belirtiyor.

Bu arada Çin milli marşına saygısızlığın suç kapsamına alınması tasarının yasalaşması halinde, 3 yıla kadar hapis ve 50 bin Hong Kong doları (6 bin 450 ABD doları) para cezasına çarptırılmayı öngörüyor.

Analistler, ulusal marş tasarısının kentteki ifade özgürlüğüne ‘darbe’ olduğunu dile getirirken Çinli yetkililer, yasanın ‘vatansever ruhu ve ülkenin sosyalist temel değerlerini geliştireceğini’ iddia ediyor.

Tasarının gelecek ay yasalaşması bekleniyor.