19 Mayıs 2024 Pazar
Miçotakis turizmi kurtarma derdinde: “Gelin, Hazırız, Güvenliyiz”

Miçotakis turizmi kurtarma derdinde: “Gelin, Hazırız, Güvenliyiz”

Yunanistan Başbakanı Santorini Adası’nda dünya basınına bir davet verdi.  Atina ve Selanik havaalanları pazartesiden itibaren Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ülkelerine açılırken, geçen Cumartesi uluslararası dünya basınını Santorini Adası’na toplayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, turizm sezonunu başlattı. Başbakan Kyriakos Mitsotakis, Yunan turizminin yeniden başlamasına dair kuvvetli bir mesaj vermeye çalıştı: “Hazırız! Yunanistan’a gelin. Güvenli bir güzergahız.”

Bu ifadeler Miçotakis’in mesajının özünü oluşturuyordu. Hükümetin Kovid-19 pandemisiyle kimi eleştirilere karşın esas olarak baş etmeyi başarabilmesi ve ülkedeki çarpıcı derecede düşük enfeksiyon ve ölüm oranları sebebiyle kendinden emin görünen Başbakan, Yunanistan’daki havaalanı ve otellerin tekrar açılmasını duyurmak amacıyla 7 bakanla birlikte (Turizm, Sağlık, Tarım, İş, Kültür, Ulaştırma ve Çevre) en popüler ve simgesel uluslararası güzergahlar arasında yer alan Santorini adasını ziyaret etti.

“Dersimizi çıkardık ve güven içinde kalmanızı temin etmek için çok çalıştık. Pandeminin ikinci dalgasında daha da hazır olacağız. 2020 turizminden kurtarabileceğimizin en fazlasını kurtarmalı ve 2021’de güçlü bir geri dönüş yapmak için hazırlanmalıyız. Turistik ürünümüzü korumakla yükümlüyüz. Simgesel bir güzergahız, planımız da bu yönde. Yunanistan’ı bir numaralı turistik güzergah yapmanın değil, Avrupa’nın en güvenlisi kılmanın peşindeyim.”

Yunanistan EASA listesindeki ülkelere sınırlarını ve havaalanlarını önceki gün açarken, 1 Temmuz itibarıyla da ülkeye girişe yönelik neredeyse tüm sınırlamalar kalkacak ve havaalanlarının hepsi açılmış olacak. Kovid testleri Haziran sonuna kadar 2 hafta boyunca zorunlu tutulacak. 1 Temmuz’dan itibarense sadece rastgele seçimli testler yapılacak.

“İyi hazırlandık”

Geçen hafta 4 günde havayoluyla Atina’ya gelen insanlara 4 bin Kovid-19 testi uygulandı. “Sadece 2 pozitif vakamız var. Eğer bu yolda devam edersek, açılarak her şeyi riske atmamış oluruz” diyen Başbakan, “küçük bir salgınla başa çıkabilecek tıbbi altyapımız var” vurgusunu yaptı. Cumartesi Santorini Genel Hastanesi’ni ziyareti sonrası konuşan Mitsotakis, “En iyi hazırlıkları gerçekleştirdik. Ülkeyi ziyaret edecek kimselere güvenlik mesajı vermek çok önemli. Bu yaz kritik önemde olacak. Ziyaretçilerimizi hiçbir güvenlik ve sağlık sorunu yaşamadan ağırlama niyetindeyiz” yorumunda bulundu.

Hükümet, ciddi Kovid-19 vakalarını anakaraya sevk etmeyi planlıyor. Aynı zamanda, turizm sezonu süresince adalardaki sağlık tesisleri fazladan personelle güçlendirilirken, özel sağlık sektörü de aktif olarak hizmet sunacak.

Uluslararası basından davetlilere yaptığı açıklamasını “Dünyanın en baş döndürücü manzarası, Santorini’de günbatımı” önünde sürdüren Başbakan, “Güvende kaldık ve bu şekilde kalmayı sürdüreceğiz” dedi.