05 Mayıs 2024 Pazar
Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile Doğu Akdeniz krizini görüştü

Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile Doğu Akdeniz krizini görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel telefonda görüşerek, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ve Türkiye-AB ilişkilerini ele aldı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmede, Yunanistan’ın ve bazı AB üyesi ülkelerin Doğu Akdeniz ve Ege’de “gerginliği tırmandıran adımlarının önlenmesi” noktasında AB’nin üzerine düşen yükümlülüğü hakkaniyet çerçevesinde yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Michel ile görüşmesinde, Avrupalı siyasetçilerin bölgesel meselelerde tahrik edici söz ve adımlarının çözüme hizmet etmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, AB’nin Doğu Akdeniz’deki tutumunun uluslararası hukuk ve bölgesel barış açısından samimiyet testi olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı, AB kurumlarını ve üye ülkeleri bütün bölgesel konularda adil, tarafsız kalmaya ve sorumlu davranmaya davet etti.

Her ihtimale hazırız

Erdoğan önceki gün İstanbul’da Göztepe Şehir Hastanesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Fransa ile yaşanan gerilime ilişkin mesajlar vermiş, ‘Biz her ihtimale ve sonucu Türk milleti olarak hazırlıklıyız’ demişti.  Erdoğan, ‘Geçmişte iç ve dış nice sinsi saldırılar sebebiyle vaktini ve enerjisini heba eden Türkiye’nin bir daha aynı tuzağa düşmesine izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin gücünü ya diplomasiyle ya sahada acı tecrübeyle anlayacaklar’ ifadelerini kullandı.