26 Nisan 2024 Cuma
Dağlık Karabağ çatışmasını dünya basını nasıl gördü?

Dağlık Karabağ çatışmasını dünya basını nasıl gördü?

Azerbaycan sınırları içinde, Ermeni nüfusun yaşadığı bir bölge olan Dağlık Karabağ’da hafta sonu Ermeni ve Azeri askeri güçler arasında ağır silahlı çatışmalar yaşandı. Onlarca insan hayatını kaybetti, çok sayıda insan yaralandı. Ermenistan ve Azerbaycan savaş durumu ilan etti. İki ülke de gerginliklerin artmasından birbirlerini sorumlu tutuyor.

Bakü, Türklerin ihtiraslarının maşası

Kremlin’e yakın duran Rusya’nın internet gazetesi Vzglyad, çatışmanın arkasında yatan asıl aktörün Türkiye olduğu görüşünde:

“Bir pazar sabahı, miğferlerinin üzerinde ‘basın’ ibaresi bulunan Türk gazeteciler barış içinde Kafkaslarda dolaşırken aniden saldırıya maruz kalıyor. Haber ajanslarına düşen bilgi bu. … Bunun sonucunda Batı’daki ilk flaş haberler Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini yansıtıyor. Çünkü ortada başka bir tablo ve yorum yok şimdilik. Asıl mesele de tam olarak bu zaten: Çatışma Ermenistan ile Azerbaycan arasında değil, Türkiye ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanıyor. Burada Azerbaycan yardımcı rolü üstlenmiş ve fiiliyatta Türkiye yönetiminin bölgede hakimiyet kurmak için kullandığı bir araca dönüşmüş durumda.”

Korona düşmanlıkları kızıştırıyor

Sorunun tırmanmasında Korona krizi de rol oynayabilir, diyor Macar medyası, Magyar Hang:

“Ekonomik durum bozulunca hem Ermenistan’da hem de Azerbaycan’da iç gerilim arttı. Bu durumda – özellikle Ermenistan- Dağlık Karabağ sorununu ön plana çıkararak, dikkatleri buraya çekmeyi düşünmüş olabilir. Üstelik Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ’dan olmayan ilk hükümet başkanı olarak Bakü’nun baskısına boyun eğmediğini iki kat fazla göstermek zorunda. Uzun zamandır rövanşa hazırlanan Azerbaycan ise, uluslararası platformdaki güvensiz ortamı bir saldırı için elverişli bulmuş olabilir.”

Ermenilerin eli daha kötü

Gazeteci Aleksandr Demtşenko Ukrayna’nın ‘lb.ua’daki yazısında, bu çatışmada Ermenistan’ın müttefiki yok, diyor:

“Erivan başkanlık seçimleri öncesinde ABD için önemsiz. … Ama Moskova’da da rahatsızlık var. … Paşinyan hükümeti Moskova’nın affetmeyeceği bir hata yaptı. … Ermenistan başbakanı Kremlin’den Kolektif Güvenlik Antlaşmasını Örgütü (KGAÖ) şartlarını uygulamasını [ve Ermenistan’ı desteklemesini], Bakü’ye karşı Erivan’ın yanında yer almasını istemişti. Rusya bunu reddedince Paşinyan KGAÖ Genel Sekreteri Yuri Haçaturov’u hapse attı. … Ve sadece birkaç gün önce başbakanın en büyük rakibi olan ve açıkça Rusya taraftarlığı yapan milyoner siyasetçi Gagik Zarukyan tutuklandı.”