12 Mayıs 2024 Pazar
Güney Kıbrıs Meclis Başkanı’na ‘kayırmacı’ suçlaması

Güney Kıbrıs Meclis Başkanı’na ‘kayırmacı’ suçlaması

Güney Kıbrıs Meclis Başkanı Demetris Silluris, Ay Jazeera muhabirinin Kıbrıs Pasaportu almak isteyen bir ‘Çinli İş adamı’ rolüyle imtiyaz istediği bir haberin kurbanı oldu. Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, Al Jazeera televizyonunda yayımlanan haberin ardından, en az 2 milyon Euro yatırım yapanlara vatandaşlık ve AB genelinde vizesiz seyahat hakkı verilmesi uygulamasını askıya almaya karar verdi. 

Haberde, Kıbrıslı yetkililer kara para aklamaktan hüküm giymiş, Kıbrıs pasaportu almak isteyen bir Çinli iş insanı gibi davranan Al Jazeera muhabirine yardım etmeye çalıştı.

Yardım edenlerden birinin de Meclis Başkanı Demetris Silluris olması gündeme bomba gibi düştü. Silluris yayımlanan görüntüler sonrasında, soruşturma tamamlanana dek görevinden ayrıldığını açıkladı.

Kıbrıs protokolünün ikinci sırasında bulunan Silluris, 19 Ekim itibariyle görevinden ayrılacağını belirtti.

MUHABİRİN ROLÜ

Al Jazeera muhabirlerinin çektiği görüntülerde, Silluris hayal ürünü iş insanına vatandaşlık verilmesi için nüfuzunu kullanmayı öneriyor. Silluris yaptığı açıklamada “Kıbrıs halkına verilen ve bu hoş olmayan imajla vermiş olabileceği zarar nedeniyle özür dilediğini” söyledi.

Haberin ardından, hükümet acil toplantıda, vatandaşlık programının askıya alınması kararı verdi.

2004’te AB üyesi olan Kıbrıs, şu anda yeterli derecede yatırım yapanlara AB pasaportu veriyor.

Geçen Kasım ayında, Malezya devlet fonundan milyarlarca doların kaybolması skandalındaki önemli isimlerden Jho Low’un Eylül 2015’te Kıbrıs vatandaşlığı aldığı ve ülkede 5 milyon dolarlık mülk satın aldığı ortaya çıkmıştı.

25 kişinin vatandaşlıkları iptal edildi

Savcıların milyarlarca dolar kara parayı akladığını söylediği Low, ABD’de aranıyor.

Low suçlamaları reddediyor ve şu anda nerede yaşadığı bilinmiyor.

Kıbrıs daha sonra, 25 yabancı yatırımcının aldığı “altın pasaportları” iptal etmişti. Bunlar arasında dokuz Rus, sekiz Kamboçyalı ve beş de Çinli vardı.

Geçen yıl AB Komisyonu, AB üyesi ülkelere birlik dışından gelip, yatırımlar yoluyla vatandaşlık alanlar konusundaki araştırmaların sıkılaştırılması çağrısı yapmıştı. Malta ve Bulgaristan da benzer yatırım programlarıyla vatandaşlık dağıtıyor.

İngiltere ve bazı diğer AB ülkeleri ise, yatırım karşılığında “altın” oturum vaat ediyor.