26 Nisan 2024 Cuma
Türkiye Avrupa Konseyi’nin ‘İzlemesi’ altında

Türkiye Avrupa Konseyi’nin ‘İzlemesi’ altında

Strazburg’da yer alan Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi yayınladığı raporda Türkiye’nin yeniden izlemeye alındığını duyurdu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İzleme Komitesi benzeri bir kararı en son 2017’de almıştı.

İsveçli üye Thomas Hammarbag ve İngiliz John Howell direktörlüğünde hazırlanan rapor taslağı oybirliği ile kabul edilirken raporun ana mesajı “son 2019 gözlemlerinden bu yana sorunlu alanlarda herhangi bir ilerleme kaydedilmediği” ve bazı alanlarda kötüleşmeler yaşandığı oldu.

Raporda tek kişiye geniş yetkiler veren Cumhurbaşkanlığı sisteminin yargı bağımsızlığını zayıflattığı aktarılırken milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, çoklu baro, yeni avukatlık kanunu, atanan kayyumları, gazeteciler ve muhalif siyasetçiler üzerindeki baskılar gerekçe olarak gösterildi.

Hükümete sivil ve siyasi muhalefet üzerinde yapılan baskılara son verilmesi çağrısı yapılırken bu alanlardaki Avrupa standartları hatırlatıldı.

Kuvvetler ayrılığı ve ifade/basın özgürlüğü vurguları yapılan raporda ayrıca temel insan hakları konusunda gerileme yaşandığı, siyasi ve sivil muhalefete yönelik yeni tür baskılar oluştuğu kaydedildi. Raporda Venedik Komisyonu’nun kararları da hatırlatılarak başta seçim barajı olmak üzere seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda değişiklikler yapılmasının önemine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca özel olarak CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin ellerinden alınmasına değinildi ve eski HDP eş başkanları ve diğer dört HDP milletvekiliyle birlikte hala cezaevinde oldukları not edildi. Raporda, “Komite, Enis Berberoğlu’nun parlamento hakları ihlallerini gidermek ve daha fazla gecikmeden parlamentoya geri dönmesini sağlamak için yeniden yargılanmasını talep eder” denildi. Atanan kayyumlar şiddetle kınanırken seçilmiş belediye başkanları yerine bu şekilde atama yapılmasınn Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na da aykırı olduğu vurgulandı.