29 Mart 2024 Cuma
Gazeteciler Cemiyeti Raporu: 83 gazeteci hapiste…

Gazeteciler Cemiyeti Raporu: 83 gazeteci hapiste…

M4D Projesi 2020 Temmuz-Ağustos-Eylül Medya İzleme Raporu yayınlandı. Raporda, Yeni internet düzenlemesi, basın davalarında son durum, yıpranma payı ve kıdem tazminatının geleceği gibi konular yer alıyor. 

Basın özgürlüğünün 2020- 3. çeyreğindeki durumuna mercek tutan Medya İzleme Raporu, Gazeteciler Cemiyetinin Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi tarafından yayımlandı.

Raporda dikkat çeken gelişmelerin başında yeni internet düzenlemesinin haber platformları ve sosyal medyada ifade özgürlüğüne etkileri geliyor. Ayrıca yılın başından beri yasal düzenleme için bekleyen gazetecilerin yıpranma payı hakkı ve kıdem tazminatıyla ilgili son gelişmeler de raporda ele alınıyor. Basın İlan Kurumu (BİK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) resmî ilan / yayın durdurma ve para cezaları ile basına yönelik gözaltı ve tutuklama kararları dönemin diğer başlıklarından. Gazetecilere yönelik yargılama süreçlerini takip eden beş sivil toplum örgütünün istatistiklerini derleyen rapora göre 30 Eylül 2020 itibarıyla 46’sı hükümlü, 37’si tutuklu toplam en az 83 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Rapor, güncel gelişmelerin takibinin yanında medya sahipliği, tiraj, rating ve internet medyası istatistiklerini araştırmacılar için açık kaynaklardan derliyor. Covid-19 salgınının da etkisiyle basılı gazete tüketimi günden güne azalıyor. Tersine dijital mecralarda paylaşım istatistikleri yaygın ve alternatif medya açısından her geçen gün daha da önem kazanıyor. Hatta tek bir gazetecinin köşe yazılarına ait sosyal medya paylaşımlarının üç aylık sürede ulusal çapta yayın yapan bir gazetenin tirajından daha fazla olduğu durumlarla dahi karşılaşılıyor. Aynı zamanda alternatif yayın yapan haber sitelerinin gitgide yaygın medya platformlarının erişim istatistiklerine yaklaştığı görülüyor.

Raporun son bölümünde hem alandaki diğer sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve gazetecilerin basın özgürlüğü raporları hem de uluslararası ortamda Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü alanındaki durumu inceleniyor. Beş (5) yılda bir gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) oturumlarında Türkiye Devletinin ifade özgürlüğü alanındaki reform talepleriyle ilgili yanıtları ve BM İnsan Hakları Konseyi’nin tüm üye devletlere basın özgürlüğünün korunması amacıyla yaptığı çağrı bu bölümde ele alınıyor. M4D Projesi raporunun gelecek döneme ait değerlendirme ve önerileri arasında ise gazetecilerin yıpranma payı düzenlemesini içerecek kanuna ilişkin görüş, yeni internet düzenlemesi ve Covid-19 salgınının olası olumsuz etkilerine karşı politika önerileri yer alıyor.

Gazeteciler Cemiyeti’nin iki yıl daha devam edecek M4D Projesi kapsamında medya çoğulculuğuna ve gazetecilerin mesleklerine devam etmesine katkı sağlayacak destekler sunuluyor. Yanı sıra, Cemiyet’in 2014 yılından bu yana basın özgürlüğüne dair gelişmeleri günlük takiple yayımladığı Özgürlük için Basın Projesi raporları ve M4D Projesi üç aylık & yıllık raporlarıyla medya alanında veriye dayalı analizler üretiliyor. M4D Projesi 2019 yılından bu yana üç ayda bir ve yıllık olarak yayınladığı raporlarla Türkiye medyasının durumunu izlemeye devam ediyor.

Raporun tam metni için:

http://media4democracy.org/public/uploads/reports_3053853.pdf