15 Mayıs 2024 Çarsamba
Joe Biden, ABD’nin 46. Başkanı seçildi

Joe Biden, ABD’nin 46. Başkanı seçildi

Biden, Pennsylvania eyaletini kazanarak Başkanlık için gereken delege sayısına ulaştı.

Joe Biden, görevdeki başkan Donald Trump’ı yenerek Amerika Birleşik Devleri’nin 46. Başkanı seçildi.

ABD seçimlerinde T24’ün projeksiyonlarını ve sonuçlarını aldığı Atlanta merkezli CNN, Demokrat başkan adayının 20 Seçmenler Kurulu oyu bulunan Pennsylvania’yı kazanarak Başkan olmak için yeterli sayıda delegeye ulaşacağını öngördü.

Bu sonuca göre Biden, 273 Seçmenler Kurulu delegesine ulaştı. Associated Press ve Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen Fox News de Biden’ın en az 284 Seçmenler Kurulu delegesiyle Başkan seçileceğini öngördü. Bu iki medya kuruluşu, Arizona’yı da Biden’ın kazanacağını öngörmüştü.

Pusulada Biden’ın iki numarası olarak yer alan Kamala Harris, yeni hükûmetin başkan yardımcısı olarak görev yapacak. Harris, 77 yaşındaki Biden’ın 4 yıllık görev süresini dolduramaması durumunda Oval Ofis’i devralacak. Öte yandan Harris, ABD’nin ilk kadın ve ilk azınlık başkan yardımcısı olacak.

Joe Biden, Demokrat Parti’den başkan adayı olmadan önce iki dönem boyunca 44. Başkan Barack Obama’nın yardımcılığını yapmıştı. Biden, aynı zamanda Delaware eyaletinin en uzun süre görev yapan senatörü ünvanını taşıyor.

ABD medyasının yarışın sonuçlandığını duyurmasının ardından Twitter paylaşımında bulunan Biden, “Amerika, bu harika ülkeyi yönetmek için beni seçmenizden onur duydum. Önümüzde yapılacak zor işler olacak ama size şunun sözünü veriyorum: Ben, bana oy vermiş olun ya da olmayın, bütün Amerikalıların başkanı olacağım. Bana duyduğunuz inancı koruyacağım” yazdı.

Biden, tıpkı Trump’ın 2016’da yaptığı gibi belli bir partiye oy verme yatkınlığı olmayan eyaletlerde kazanarak rakibini yendi.

Öte yandan Trump, 1989-1993’ten bu yana tek dönem görev yapan ilk ABD Başkanı olacak.

Şimdi ne olacak?

BD’de başkanlık seçimini Joe Biden kazandı. Peki bundan sonra Biden’in Beyaz Saray’a taşınabilmesi için nasıl bir süreç izlenecek ?

ABD’de seçim sisteminde Beyaz Saray’ın anahtarı, Seçiciler Kurulu’nda (Electoral College). “Seçiciler Kurulu” adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor, bu sayının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Süreç nasıl işleyecek ?

Tarihler, eyaletlere göre farklılık gösterse de, tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık’ta seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor.

Tüm eyaletler, 8 Aralık’a kadar oyları sayıp, hangi adayın delegeleri kazandığına karar vermek zorunda. 8 Aralık, seçim sonuçlarına yapılacak itirazlarının sonuçlandırılması gereken son tarih.

14 Aralık’a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyesinin, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington’a göndermesi gerekiyor. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık’a kadar ABD Kongresine ulaşması istenen koşullardan birisi.

3 Kasım’da yapılacak seçimlerde görevine seçilen Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, 3 Ocak’ta yemin ederek görevlerine başlayacak. 6 Ocak’ta ise hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Üyeleri, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda bir araya gelecek.

Aynı zamanda Senato Başkanı da olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in başkanlığında, Kongrenin her iki kanadından birer temsilcisi eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra kendisine teslim edilen sonuçları Pence, resmi olarak duyuracak ve varsa itirazları dinleyecek.

Yemin töreni 20 Ocak’ta

Tüm bu takvimin normal olarak işlemesi durumunda, ABD’nin yeni başkanı 20 Ocak’ta düzenlenecek yemin töreniyle görevine resmen başlayacak.

“Seçici Kurul” oyları ve delege sayıları, Amerikan seçim sisteminde kazananı belirleyen kilit faktör olarak öne çıkıyor.

ABD başkanlık seçimlerinde, toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

Seçimlerde en fazla oyu alan aday değil, en fazla delegeyi kazanan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.

Seçmen, doğrudan başkan adayına oy vermiyor

Başkanlık seçimlerinde esasen seçmenler, doğrudan başkan adayına değil, eyaletin Seçiciler Kurul üyelerine oy veriyor. Bu üyelerin görevi, ABD’nin başkanı ve başkan yardımcısını seçmek oluyor.Kurul, her 4 yılda bir, seçimlerden birkaç hafta sonra toplanarak bu görevini yerine getiriyor.

Seçiciler Kurulu nasıl belirleniyor?

Her eyaletin kendi Seçiciler Kurulu üyesi adayını seçmek için kendine has kuralları oluyor.

Seçimlerden önce bir araya gelen parti üyeleri ya eyaletlerin Seçiciler Kurulu üyesini seçmek için partilerin ulusal kongrelerinde seçim yapıyor ya da partinin merkezi komitesinde adaylar için seçim yapılıyor.

Seçiciler Kurulu’nun üye sayısı, eyaletlerin nüfusuna göre belirleniyor

ABD’de her eyaletin Seçiciler Kurulu’nda kaç delegenin olacağı, eyaletin nüfusuna göre belirleniyor.

Her eyalet, ABD Kongresinin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’daki toplam üye sayısı kadar delegeye sahip oluyor. Ayrıca Kongre’de temsilcisi olmayan başkent Washington DC’nin de Seçiciler Kurulu’nda 3 üyesi bulunuyor.

California, 55 delege ile Seçiciler Kurulu’nda en çok üyesi olan eyalet olarak öne çıkarken, 3’er delegesi olan Wyoming, Alaska, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Washington 3’er delegeyle en az üyeli eyaletler.

Delegelerin oyu neye göre belirleniyor?

Eyaletlerin birçoğunda o eyalette çoğunluğu kazanan aday, bu eyaletteki tüm delegelerin oyunu almaya hak kazanıyor. Örneğin, Teksas eyaletinde bir aday, oyların yüzde 50,1’ini bile alsa 38 delegenin tamamına sahip oluyor.