15 Mayıs 2024 Çarsamba
Le Drian Mısır’da konuştu: “Müslümanlar Fransa’nın bir parçası”

Le Drian Mısır’da konuştu: “Müslümanlar Fransa’nın bir parçası”

Le Drian, Fransa’ya karşı Müslüman ülkelerde başlayan boykot kararını kınadıklarını söyledi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Hz. Muhammed karikatürünün ülkesinde yayınlanması sonrası İslam dünyasında oluşan tepkilere ilişkin açıklamalarda bulundu.  Müslüman ülkelerde Fransa karşıtı başlatılan boykot kampanyasının ardından Mısır’a giden Le Drian, mevkidaşı Samih Şukri ile Kahire’de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Le Drian, “Paris, İslam dinine saygı duyuyor ve Müslümanları Fransa’nın bir parçası olarak görüyor. Bizim savaştığımız radikallik ve terördür” dedi. Le Drian, Hazreti Muhammed’e yönelik hakaret içerikli karikatürler nedeniyle Fransa’ya karşı başlatılan boykot kampanyasını kınadıklarını ifade etti.

Fransa’nın Paris şehrinde, öğretmen olduğu öğrenilen bir kişi boğazı kesilerek öldürülmüştü. Öğretmeni öldürenin kişinin Rusya vatandaşı bir Müslüman olduğu ve öğretmenin öğrencilerine Hz.Muhammed’in karikatürlerini gösterdiği için öldürüldüğü öne sürülmüştü. Bu olaydan sonra Fransa’da birçok Müslüman STK’da denetimler başlatılmış, Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı. Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed karikatürleri ise, Fransa’da devlet dairelerine yansıtılmıştı.

Bu duruma tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron için, “Zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” ifadelerini kullanmıştı. Gelinen süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de Fransız mallarına karşı boykot çağrısında bulunmuştu. Fransa’ya tepki gösteren birçok İslam ülkesi de, Fransız mallarına karşı boykot kararı almıştı. 29 Ekim’de ise, Fransa’nın Nice kentinde üç kişinin ölümüne yol açan bıçaklı saldırı gerçekleşmişti.