14 Aralık 2024 Cumartesi
Dağlık Karabağ’da yeni ateşkes barış getirecek mi?  – Dünya basını ne diyor?

Dağlık Karabağ’da yeni ateşkes barış getirecek mi? – Dünya basını ne diyor?

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan Dağlık Karabağ’da ateşkes imzaladı. Ateşkes antlaşmasından, Azerbaycan’ın Rusya müdahale etmeden önce kapsamlı bir askeri zafere doğru ilerlediğini anlamak mümkün. Antlaşmaya göre, Azerbaycan ele geçirdiği toprakları muhafaza ediyor ve Ermenistan’ın elindeki Dağlık Karabağ’ın sınırındaki bölgeleri de geri alıyor. Avrupa basını başka kimin kazanıp, kimin kaybettiğini masaya yatırıyor.

Dünya siyasetinin hakimi, Moskova ve Ankara

Küresel gidişatı jeopolitik olarak kimin belirlediğini Dağlık Karabağ örneğinde gördük, diyor İsviçre’den Le Temps: “Rusya ve Türkiye kazandı. Artık geleceğin diplomatik ortamını Batının aleyhine onlar belirliyor. … Bu iki ülke birbirlerinin ayrılmaz parçası oldu. Şunu itiraf etmek lazım, çoğu zaman karşıt cephelerde yer alıyorlar. Ama liderlerinin ortak bir yanı var: Batı dünyasını giderek külliyen reddetmeleri. Kullandıkları yöntem denendi ve etkili olduğu anlaşıldı. Moskova ve Ankara, ABD’nin geri çekildiği, Avrupa’nın işlevsizleştiği bölgelere kancayı takıyor, oyunun merkezinde yer almak için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. Sonra var olan çok taraflı çerçeveyi sabote ediyor ve özgün bir diplomatik yapı oluşturuyorlar.”

Ermenistan başbakanı zorda

Ukrayna’nın, ‘Ukrayinska Pravda’ya göre, ateşkes sonrası Rusya’ya daha bağımlı hale gelmek, Ermenistan’ın halen başbakanı olan Paşinyan açısından hayra alamet bir durum değil: “Ermenistan başbakanı Ukrayna’da, ülkesinin Rusya yanlısı rotasını devam ettiren bir siyasetçi olarak kabul edilirken (Örn. Ermenistan Rusya’yı bütün uluslararası örgütlerde desteklemeye devam ediyor, ama Birleşmiş Milletler’in Kırım kararında çekimser oy kullandı) Moskova bu konuda farklı bir görüşe sahip. Kremlin’e göre Paşinyan en az üç büyük günah işledi: Bir devrimle iktidara geldi. Batılı STK’ların Ermenistan’daki çalışmalarını engellemiyor. Putin’in dostu Ermenistan eski başbakanı Robert Koçaryan’ı tutuklattı.”

Paşinyan, halkı uğruna koltuğundan vazgeçiyor

Muhalif siyasetçi Dmitri Gudkov, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a verdiği karar nedeniyle saygı duyuyor, diyor Rusya’dan Newsru.com’da: “Paşinyan bu koşullarda verilebilecek tek kararı verdi: Teslim oldu. Bu karar şimdi hayat kurtarıyor, en önemlisi de bu. … Bu yüzden de zor olmasına ve Paşinyan’ın geleceğini yok etmesine rağmen kolay verilen bir karardı. … Paşinyan inanılmaz bir destek dalgasıyla iktidara gelmişti. Bugün bu desteği kaybetti. Bütün siyasi kariyerini kimsenin affetmeyeceği, ama zorunlu olan tek bir karara değişti. Putin, Lukaşenka ve başka diktatörler bunu asla yapmazdı. Onlar son neferleri ölene kadar iktidara yapışmış yaşar.”

Ermenistan ‘Ruslaşma’ yolunda ilerliyor

Polonya’dan Rzeczpospolita’ya göre, uzun zamandır koruyucu güç olan Rusya Ermenistan’a yerleşirken dünya sessiz sedasız izlemekle yetiniyor: “Dağlık Karabağ’da bu kez barış misyonu çerçevesinde yeni bir Rus üssü kuruluyor. Ermenistan’ın, Suriye’den sonra Rusya’ya askeri açıdan en çok bağımlı ülke olduğu anlamına geliyor bu. Konu sadece Rus ordusunun oradaki varlığı değil. Rusya, Ermeni ekonomisinin neredeyse tüm kilit sektörlerini ele geçirmiş durumda. Rus şirketleri ülkedeki doğalgaz hatlarını kontrol ediyor, şu anda ülkenin tek akaryakıt tedarikçisi olan Rusya enerji şebekelerini yönetiyor; hatta Ermenistan demiryolları bile bir Rus şirketine devredildi. Ermenistan bu ekonomik ve askeri sömürgeleşmeye direnebilecek mi peki? Putin ve Erdoğan dışında (örneğin Batı’da) dünyanın bu coğrafyasıyla ilgilenen var mı acaba?”