15 Mayıs 2024 Çarsamba
Erdoğan-Macron polemiği sertleşti

Erdoğan-Macron polemiği sertleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında ‘sö düellosu’ ve sertleşme giderek artıyor. Erdoğan, ‘Macron Fransa’nın başına beladır” dedi. Macron ise hem Türkiye’yi ‘Özgürlükleri kısıtlayan ülke’ olarak adlandırdı ve liderin şiddete ‘örnek’ olduğunu söyleyerek Erdoğan’ın sözlerine yanıt verdi. Macron, Erdoğan’a “saygılı olma” çağrısı yaptı.  Erdoğan’ı Türk halkının özgürlüklerini kısıtlamakla suçladı ve ‘Erdoğan ile Türk halkını ayırıyorum” diye konuştu.

Biz Türkiye değiliz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinde özgürlüklerin kısıtlandığı eleştirilerine “Macaristan ya da Türkiye değiliz” sözleriyle yanıt verdi.

Cuma günü katıldığı bir canlı yayında, hükümetinin güvenlik güçlerini korumaya yönelik tartışmalı yasa tasarısı önerisi ile İslami dernek ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik denetimler nedeniyle ülkedeki özgürlüklerin kısıtlandığı suçlamalarını reddetti.

Macron, eleştirilere, “Fransa özgürlükleri azaltılıyor denmesine izin veremem. Biz Macaristan, Türkiye falan değiliz” sözleriyle yanıt verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Bugünkü durum tatmin edici değil ama kusura bakmayın bu bizi otoriter bir devlet yapmıyor.” ifadesini kullandı.

“Macron beladır”

Erdoğan Karabağ’daki gelişmeler çerçevesinde Fransa’ya ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik sert ifadeler kullandı.

Minsk Grubu’nun arabulucu bir grup olduğunu hatırlatan Erdoğan Fransa’nın arabuluculuk yaptığı konuda meclis kararları almasını eleştirdi ve arabuluculuk kimliğinin kaybolduğunu ileri sürdü. Erdoğan şöyle konuştu:””Macron Fransa’nın başına beladır. Macron ile Fransa çok çok tehlikeli bir dönem yaşıyor. Fransa’nın bir an önce Macron’dan kurtulmasını temenni ediyorum. Bu olmazsa Fransa’nın Sarı Yelekliler’den kurtulamaz. Sarı Yelekliler daha sonra ‘Kırmızı Yelekliler’e dönüşebilir”. Erdoğan şöyle devam etti: “Şu anda Aliyev’in Fransızlara bir tavsiyesi oldu, Ermenileri bu kadar seviyorlarsa Marsilya’yı versinler. Ben de aynı tavsiyede bulunuyorum, olay bu kadar basit. Karabağ Azerbaycanlı kardeşlerimizin topraklarıdır. 28 yıldır buralar işgal altında. İşgal altında olduğunu Fransa da kabul ediyordu şimdi ise farklı yollara tevessül ettiler. Ama göbeği bizzat Azerbaycan kendisi kesti. Salı günü ben de eşimle beraber oradaki törenlere katılacağım.”

Erdoğan ile Türk halkını ayırıyorum

Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Macron Fransa’nın başına beladır” açıklamasına “Ben saygıya inanıyorum, toplumlarımız gitgide şiddetleniyor, ve bazı liderler de bu şiddete örnek oluyor. Siyasi liderler arasındaki bu tür hakaretlerin doğru yöntem olmadığını düşünüyorum” şeklinde yanıt verdi. “Erdoğan’ın Türkiye’sine karşı ifade özgürlüğünü yeteri kadar savunmadık” diyen Fransa Başbakanı, “Erdoğan’ı ve hükümeti, halkından ayırıyorum. Türkiye halkı, büyük özgürlük halkıdır” ifadelerini kullandı.