02 Mayıs 2024 Perşembe
Polonya’da kürtaj artık ‘neredeyse’ yasak

Polonya’da kürtaj artık ‘neredeyse’ yasak

Polonya’da gelecekte ancak annenin sağlığı tehlikedeyse ya da hamileliğin nedeni cezai bir fiilse kürtaj yapılabilecek. Yüksek Mahkeme geçtiğimiz Ekim ayında hükümetin istediği kürtaj yasağına yeşil ışık yakmıştı. Karar çarşamba günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girince birçok şehirde yeniden gösteriler başladı. Polonya gazeteleri ne diyor?

Sorun nerede?

WPolityce.pl, o kadar da abartılmamalı, diyor: “Anayasa Mahkemesi, annenin uygun olmayan yaşam şartlarının, bir çocuğunu öldürmek için neden olamayacağına karar verdi. Ancak doktorlar ciddi sağlık sorunları söz konusu olduğunda eskiden olduğu gibi bugün de kürtaj yapabilecek. Anayasa Mahkemesi, kürtaj yaptıran annelere cezai sorumluluk da öngörmüyor. . … Bütün bunlardan da anlıyoruz ki, kadınların kahramanca davranmaya zorlandığına dair kamuoyunda atılan histerik çığlıkların hiçbir haklı gerekçesi yok. Kararın gerekçesini dikkatlice okuyalım. Bazılarının iddia ettiği kadar net değil gerekçe.”

Doktorların ikilemi

Gazeta Wyborcza’ya göre, mahkeme kararının mümkün kıldığı iddia edilen hareket serbestisi çok sorunlu: “Anayasa Mahkemesi kararın gerekçesinde, fetüsün anomalisinin kadının sağlığını veya yaşamını tehdit ettiği durumlarda kürtajın yasal olduğunu söylüyor. İktidar partisi bu kararla doktorları ahlaki ve hukuki bir açmaza sokuyor. … Sadece kadınları değil, doktorları da kahramanlık yapmaya zorluyor bu karar. Bu insanlar risk almaktan korkacaktır. Fanatik savcı Zbigniew Ziobro, nasıl olsa fetüsün annenin sağlığını tehlikeye atmadığını söyleyen ve doktoru yasadışı kürtaj yapmakla suçlayan bir uzman bulabilecektir.”