16 Mayıs 2024 Perşembe
En mutlu insanlar Finlandiya’da

En mutlu insanlar Finlandiya’da

2020 Yılı Dünya Mutluluk Raporuna göre 156 ülkeyi kapsayan incelemede Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi oldu.

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporuna göre dünyadaki en mutlu ülkenin Finlandiya olduğu belirlendi.

Dünyada en mutlu ilk 10 ülkesi ise şu şekilde sıralandı; Danimarka, İsviçre, İzlanda, Norveç, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturya ve Lüksemburg. Mutluluk endeksleri oluşturulurken, kişi başına düşen gelir, sosyal destekler, sağlıklı yaşam süresi, güven, cömertlik, sosyal özgürlükler gibi parametreler göz önünde bulunduruldu. Türkiye’nin ise bu listeye 93’üncü sıradan giriş yaptığı görüldü.

finlandais heureux ile ilgili görsel sonucu

FİNLANDİYA NEDEN MUTLU 

Yapılan araştırmalara göre, soğuk bir iklime sahip olmasına rağmen dünyanın en mutlu insanları İskandinav ülkeleri arasından seçiliyor. Finlandiya’da araştırma yapan antropologlar ve sosyologlar iklim şartlarının çok soğuk olmasının bir topluluk duygusunun daha güçlü olmasına yol açtığını söylüyor. Bu konuyla ilgili Profesör John Helliwell, daha sert havalarda yaşayan toplulukların tarihsel olarak daha fazla karşılıklı destekte bulunduklarını ve bu destek durumunun toplumsal dayanışmayı da kuvvetlendirdiğini söylüyor.

finlandais heureux ile ilgili görsel sonucu

GELECEK KAYGISI EN AZ ÜLKE

Ülkedeki yönetim anlayışı da insanların tamamen kendilerini daha iyi ve güvende hissetmeleri üzerine yoğunlaşmış durumda.

Finlandiya hükümeti vatandaşlarına  çocuk bakımı konusunda devlet birebir yardımda bulunurken, yüksek işsizlik maaşı da insanların iş ararken gerçekten istedikleri şeylere odaklanmalarını sağlıyor. Kadınlar doğum yaptıktan sonra istedkleri kadar ücretli izin kullanabilirken ücretsiz çocuk bakımı hizmetlerinden de faydalanabiliyorlar.

Ekonomik koşullar da Finlandiya’nın mutluluğunun en önemli etmenlerinden biri. Ülke dışarıdan gelen biri için epey pahalı olsa da, alınan vergilerin büyük kısmının sosyal hizmetlere harcanması gayrı safi milli hasılanın da yüksek olmasını sağlıyor.

Ayrıca alınan vergilerin büyük kısmı ücretsiz eğitim ya da sağlık hizmetlerine ayrılıyor.