29 Nisan 2024 Pazartesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Donetsk ve Luhansk’ı tanıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Donetsk ve Luhansk’ı tanıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk’ın resmen tanınması talebini kabul etti.

Güvenlik Konseyi üyelerinin görüşünün alındığı toplantı sonrasında Ukrayna ile ilgili Ulus’a Sesleniş konuşması yapan Putin, parlamentonun alt kanadı Duma’nın Donbas’taki ayrılıkçı yönetimlerin tanınmasıyla ilgili çağrısını onayladı.

Ulus’a Sesleniş konuşmasının ardından Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi kameraların karşısında imzaladı.

Konuşmasında Ukrayna’nın “dış güçler tarafından kontrol edildiğini” ileri süren Rus Başkan, “Ukrayna, Sovyetler Birliği’nden kalan altyapı ve Batı’nın teknolojik desteğiyle kolaylıkla nükleer silah geliştirebilir” dedi.

“Ukrayna ve Rusya tek bir ülke ve halktır”

“Bu çok zamandır olgunlaşmış acilen Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetlerini tanıma kararını almanın gerekli olduğuna hükmettim” diyen Rus lider, bir saati aşan konuşmasında Rusya ile Ukrayna arasındaki asırlardır süre gelen ilişkilere değinerek, Ukrayna’nın “Rusya’dan alınan topraklarla parça parça oluşturulmuş bir ülke” olduğu tezini ileri sürdü. “Günümüz Ukrayna’sı tamamıyla Bolşevik Rusya ve Komünistler tarafından kurulmuştur” diyen Putin, Ukrayna ile Rusya’nın “tek bir ülke ve halk” olduğunu söyledi.

Ülkelere Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden (SSCB) ayrılma hakkı vermenin “temele mayın döşemek” olduğunu ifade eden devlet başkanı, SSCB’nin dağılmasının sorumlusu, farklı dönemlerde yaptıkları hatalar nedeniyle Bolşeviklerdir” ifadelerini kullandı.

Luhansk’ın tarihsel olarak Rusya’nın bir “parçası” olduğunu da belirten Putin, “Ukrayna’nın NATO’ya kabulü, Rusya’ya güvenlik tehdididir” dedi.

Ukraynalı yetkililerin “Ruslara ve Rusça konuşanlara karşı mücadele” başlattığının da altını çizen Putin, “Dört milyon kişiye soykırım uygulanıyor” dedi.

NATO’nın “sürekli” olarak genişlemesini de bir “tehdit” olarak gördüğünü yineleyen devlet başkanı, Rusya’nın NATO’ya katılmasının sadece bir “zaman meselesi” olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin silahlarını Ukrayna’ya yerleştirerek Rusya’nın karşı karşıya olduğu “tehdidi büyüttüğünü” ileri sürdü. NATO’nun genişlemesinin durması gerektiğini bir kez daha söyleyen Rus lider, bu taleplerinin reddedildiğini ifade etti. “Tehdit seviyesinin büyümesinden dolayı Rusya da gerekli tedbirleri almalıdır” dedi.

Kremlin: Fransa ve Almanya karar konusunda bilgilendirildi

Öte yandan kararın açıklanmasının hemen öncesinde Kremlin, Putin’in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a, bu yönetimlerin tanınmasına yönelik kararı imzalayacağı bilgisini verdiği açıkladı.

Putin’in, Macron ve Scholz ile telefonda görüştüğünü belirten Kremlin, Putin’in Rus liderin mevkidaşlarına Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına ilişkin kararname imzalayacağı bilgisini verdiğini açıkladı.

Macron ve Scholz’un, söz konusu karar nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettikleri aktarılan açıklamada, iki liderin temaslara devam etmeye hazır olduklarını söyledikleri kaydedildi.

Konsey ile görüşme sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Donetsk ve Luhansk’taki Rus yanlısı ayrılıkçı sözde yönetimlerin tanınması gerektiğini belirtmiş, “Başka bir yol göremiyorum. Batı’ya 2-3 gün süre verilmesi önerisinin ise bir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.