14 Aralık 2024 Cumartesi
Avrupa, Rusya’dan enerji almadan yapabilir mi?

Avrupa, Rusya’dan enerji almadan yapabilir mi?

Ukrayna yönetimi, Rus petrol ve doğalgazına uluslararası ambargo uygulanmasını istiyor. Şansölye Scholz pazartesi günü Almanya’nın enerji arzını tehlikeye sokmamak adına bu isteği geri çevirdi. Kremlin ise uygulanan ekonomik yaptırımlara ihracatı durdurarak yanıt verme tehdidinde bulundu. Avrupa basını şimdi ne yapmak gerektiğini tartışıyor.

On yılın görevi

Démocrate Fédéraliste Indépendant (Demokratik, Federalist, Bağımsız) Partisi Genel Başkanı Francois de Smet, Belçika’da Le Vif / L’Express’e verdiği demeçte Avrupa’nın çevre ve güvenlik politikaları bakımından enerji geçişine öncelik verilmesini talep ediyor:

“Avrupa demokrasilerinin enerji arzı meselesinde bağımlılıklarından bir an önce kurtulması gerekiyor, bu da ancak yenilenebilir enerjilere daha fazla yatırım yaparak mümkün. … Ve nükleer enerjiyi, en azından geçiş döneminde, hatta yeni nesil santraller vaat edileni yerine getirirse uzun vadede de koruyarak. Yenilenebilir ve nükleer enerji kaynaklarımız dayanışma temelinde bir araya getirilerek Avrupa Birliği’nin bu alanda bağımsız olmasını sağlamak, bu on yılın asli görevi olmalıdır.”

Scholz önemli bir zamanı boşa harcıyor

İrlanda’dan Eesti Päevaleht bir an evvel Rusya’dan ithalat yapılmayacağı gelecek kışa hazırlanmaya başlamamız gerektiği konusunda uyarıyor:

“Almanya Şansölyesi Scholz dün yapmış olduğu açıklamada Rus doğalgazı ve petrolüne ambargo uygulanmasını desteklemediğini belirtti. Macaristan hükümeti de benzer düşünüyor. Almanya ve Macaristan yanılıyor. Rus petrol ve doğalgazının yakında tekrar Avrupa’nın enerji arzına temel teşkil edeceği yanılsamasından ne kadar erken kurtulursak, önümüzdeki kış için plan yapmak üzere o kadar fazla zaman kazanmış oluruz.”

Özgür yaşam bedava değil

Almanya’dan tagesschau.de, Rusya’dan doğalgaz, kömür ve petrol tedarikinden tamamen vazgeçilmesini istiyor:

“Ve mümkün olan en kısa sürede. Aksi takdirde Putin’in savaş bütçesine her gün bir milyar avro akmaya devam edecek. … Enerji ve ekonomi uzmanlarına göre bu uygulanabilir olsa da, bütün vatandaşlar ve işletmeler açısından pahalıya, belki de çok pahalıya mal olabilir. … En azından Rusya’nın işgalinden bu yana herkes özgür ve adil yaşamın bedavaya gelmediğini anlamış olmalı. Ukrayna halkı özgürlük için en büyük bedeli canlarıyla ödemeye hazır olduklarını dünya kamuoyuna gösterirken, bizler önümüzdeki kış kaloriferlerin ısınıp ısınamayacağını ya da benzinin fiyatının daha da artıp artmayacağını mı dert edineceğiz?”

Rusya’yı her yerde izole edin

Enerji danışmanlığı konusunda uzmanlaşmış düşünce kuruluşu Dixi Group uzmanları,  Ukrayna’dan Ukrajinska Prawda’da şu çağrıda bulunuyor:

“Büyük petrol ve doğalgaz şirketleri, teknoloji bilgi birikimini Rusya’yla paylaşmamak adına Rus projelerinden çekilmeli. … Rosatom [Rus devletine bağlı resmi nükleer enerji şirketi] ve alt şirketleriyle küresel ölçekte yürütülen işbirliklerine son verilmeli. … Rusya’dan enerji ithal edenler bu ithalatı sıfıra indirmeli. Bütün ülkeler Rusya’dan petrol ya da doğalgaz alımından tamamen vazgeçemeyecek durumda olabilir. Ancak bütün ülkeler Rusya’yı ithalat yapılacak ülkeler listesinde son sıraya koyabilir. … ABD, AB, Japonya ve diğer ülkeler, bankaların Rusya’da bulunan veya Rus şirketleriyle yürütülen enerji projelerine kredi vermesini yasaklamalı.”

Alternatifler eksik

İngiltere’den Daily Telegraph, Rusya’ya alelacele ambargo uygulanmasına karşı uyarıda bulunuyor:

“Batılılar, Ukrayna’da olup bitenler karşısında dehşete düşmüş durumda. Fakat endişelerini ifade etmek için kendi yaşamlarında ne ölçüde kısıntıya gitmeye hazırlar acaba? [Rusya’dan ithal edilen enerjiye] alternatifler bulmak pekala mümkün olabilir, ancak bu biraz zaman alacak – diğer üreticilerin de dahil olacağını varsayarsak tabi. Rus petrolüne ambargo uygulamanın küresel ekonomi üzerinde büyük bir etkisi olur. … Başka bir tehlike daha var: Böylesi bir hamle, Putin’in ülkesinde savunduğu Batı’nın Rusya’ya komplo kurduğuna dair argümanını haklı çıkarabilir.”